Neatliekamā medicīniskā palīdzība par maksu?! (354)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ja maksa par ārstēšanos stacionārā ir saprotama, tad neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana par maksu, it sevišķi dienas laikā, kad cilvēki ir visaktīvākie, ir absurds. Medicīnas iestāžu biedrība pauž bažas, ka no 3.janvāra, saņemot neatliekamo medicīnisko palīdzību darba dienās no plkst.8 līdz plkst.18, lauku reģionu pacientiem gandrīz visā Latvijas teritorijā tas būs maksas pakalpojums.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Medicīnas iestāžu biedrības valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne norādīja, ka 28.decembrī valdības pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā nozīmē būtiskas izmaiņas tieši lauku reģionu iedzīvotājiem. Laukos nav daudzprofilu slimnīcu, kas īsā laikā slimnīcu uzņemšanas nodaļā varētu sniegt valsts apmaksātu neatliekamo palīdzību.

Jau ziņojām, no nākamā gada 3.janvāra darba dienas laikā, tātad no plkst.8 līdz plkst.18, reģionu traumpunktos valsts apmaksāta neatliekama medicīniska palīdzība iedzīvotājiem nebūs pieejama.

"Diemžēl arī nakts stundās, kad tiks apmaksāti tikai viena speciālista pakalpojumi, palīdzība nevarēs būt pilnvērtīga. Traumpunkti vairs nevarēs sniegt bezmaksas pakalpojumus, un konkrēti tas skars Aizkraukles, Bauskas, Limbažu, Līvānu, Ludzas, Priekules, Rīgas rajona, Saulkrastu, Saldus, Smiltenes, Talsu un to apkaimes iedzīvotājus," norādīja Vāne.

Viņa prognozēja, ka neatliekamās palīdzības vajadzības gadījumā pacientam vai nu pašam būs jāmēro ceļš uz daudzprofilu slimnīcu, kas var sniegt valsts apmaksātu neatliekamo palīdzību, vai jāsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Līdz ar to jārēķinās ar tūlītējiem izdevumiem mājupceļam pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas.

Labāk traumas gūt nakts laikā...

Medicīnas iestāžu statistika liecina, ka traumas un citas pēkšņas saslimšanas, kad nepieciešama tieši traumpunktos sniegtā palīdzība, notiek pārsvarā dienas laikā, kad cilvēks ir aktīvs, informēja Medicīnas iestāžu biedrības valdes priekšsēdētāja.

"Šie grozījumi apliecina, ka netiek realizēts valdības deklarācijā solītais: pārorientēt veselības aprūpes sistēmu prioritāri uz pacientu interesēm un nodrošināt vienmērīgu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu visā valsts teritorijā," viedokli pauda Vāne. "Vēl skarbāk tas disonē ar Satversmi, kas nosaka, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība jāsaņem bez maksas."

Jau ziņojām, ka finansējumu traumpunktu darbībai turpmāk plānots piešķirt atkarībā no gada laikā apkalpoto pacientu daudzuma. Šim nolūkam iecerēts traumpunktus dalīt divās kategorijās - traumpunkti, kas gada laikā aprūpē vairāk kā 3500 pacientus, un traumpunkti, kas gada laikā apkalpo līdz 3499 pacientiem.

Līdz 3499 pacientiem tiks apmaksātas 3,25 ārstu slodzes - dežūrēs viens speciālists -, virs 3500 pacientiem tiks apmaksātas 6,5 slodzes - dežūrēs divi speciālisti.

Veselības ministrija (VM) norāda - dienas laikā, kad ir pieejama palīdzība pie ģimenes ārstiem un dienas stacionārā, traumpunkta darbība nav lietderīga, savukārt darba dienu vakaros, brīvdienās un svētku dienās pacientiem būtu nepieciešama medicīniskās aprūpes pieejamības nodrošināšana traumpunktos.

Tādēļ, lai racionāli izmantotu veselības aprūpei piešķirto finansējumu un nedublētu vienā ārstniecības iestādē pieejamo medicīnisko aprūpi, no 2011.gada traumpunktu darbība tiks organizēta darba dienās no plkst.18 līdz plkst.8, brīvdienās un svētku dienās - 24 stundas diennaktī.

Komentāri (354)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu