Klāt Klusā sestdiena!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien kristieši atzīmē Kluso sestdienu, kuras laikā gatavojas Lieldienu svinībām. Daudzviet baznīcās jau sestdienas vakarā sākas Lieldienu sagaidīšanas svētki.

Katoļu mācītājs Ilmārs Tolstovs portālam TVNET skaidroja, ka dievkalpojumi Kristus augšāmcelšanās piemiņai iesākas jau sestdien – Lieldienu vigilijā. Šis latīņu valodas vārds nozīmē būt nomodā, un daļa kristiešu šo nakti arī pavada nomodā lūdzoties.

Svēta uguni un aizdedz sveci

Vispirms tiek svētīta uguns un tiek aizdegta Lieldienu svece – Kristus simbols.

Procesijā nesot Lieldienu sveci, visi dodas baznīcā, kur ticīgie no šīs sveces uguns aizdedz arī savas sveces. Tas ir simbols ticībai un Dieva žēlastībai, kas apgaismo cilvēku prātus un sirdis. Daudzi šo uguni aiznes un iededz savas mājas pavardā.

Baznīca slavina Pestītāju īpašā Lieldienu dziedājumā un lasa izvilkumus no Svētajiem rakstiem par žēlastībām, ko Dievs ir izlējis pār savu tautu. Tāds ir ievads Misei Lieldienu vigilijā.

Svētās mises laikā, priesterim intonējot "Gloria" dziedājumu, ieskanas visi baznīcas zvani un ērģeles.

Dievnams pielīst pilns ar priecīgām skaņām.

Evaņģēlijā tiek lasīts par sievietēm, kas ir nākušas pie Kristus kapa un atradušas to tukšu.

Šajā naktī arī daudz ticīgo cilvēku pieņem kristības sakramentu.

Mūsdienu kristieši Kluso sestdienu galvenokārt pavada klusumā un mierā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu