Jūrmalas dome lietos Dienvidu tilta shēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jūrmalas dome lietos Dienvidu tilta shēmas, būvējot dzīvokļus mazturīgajiem par 750 latiem kvadrātmetrā, raksta laikraksts «Dienas Bizness».

Ņem sešu miljonu latu kredītu

Pašvaldības SIA «Jūrmalas attīstības projekti» šim nolūkam ņems vairāk nekā sešu miljonu latu kredītu. Pēc tam pašvaldība no attīstītāja dzīvokļus atpirks. Līdzīgi kā Dienvidu tilta būvniecībā, arī Jūrmalas dome sākotnēji noslēgs līgumu par būvniecību, attīstītājs ņems kredītu, bet nodokļu maksātāji par to visu maksās.

Vispirms uzņēmums, piemērojot iepirkuma procedūru - atklātu konkursu, ņems kredītu 6,239 miljonu latu apmērā, ieķīlājot zemesgabalu Dīķu ielā 30 un topošās ēkas. Bilances vērtība zemesgabalam noteikta 585 000 latu. Savukārt Jūrmalas dome, sākot ar 2014.gadu, slēgs ar «Jūrmalas attīstības projektiem» līgumu par dzīvokļu iegādi. Pēc uzņēmuma lūguma no lēmuma projekta svītroja punktu, kas nosaka, ka pašvaldība ik gadu šim nolūkam budžetā paredzēs vairāk nekā 788 000 latu.

Iepriekšējā domes sēdē deputāti nolēma ieguldīt «Jūrmalas attīstības projektu» pamatkapitālā vēl divus zemesgabalus - Dīķu ielā 30a, ko AS «BDO» novērtējusi 7900 latu vērtībā, un Dīķu 30b, kura cena ir noteikta 34 600 lati. Bilances vērtība minētajiem zemesgabaliem ir augstāka: Dīķu 30a - 14 256 lati, Dīķu 30b - 77 330 lati.

Dzīvokļus iztirgos, nerēķinoties ar pašvaldību

Kā paskaidroja «Jūrmalas attīstības projektu» vadītājs Andris Jankovs-Priede, līdzās esošie zemesgabali nepieciešami teritorijas labiekārtošanai. Tikmēr opozīcijas deputāti izsaka aizdomas, ka tur pēc tam, kad pašvaldība būs ievilkusi komunikācijas, uzcels dzīvojamās mājas un dzīvokļus iztirgos, vairs nerēķinoties ar pašvaldību.

1,7 hektārus lielajā zemesgabalā Dīķu ielā 30 iecerēts uzcelt 166 dzīvokļus. Katrs dzīvokļu kvadrātmetrs izmaksās vismaz 750 latus. Jankovs-Priede apgalvo, ka iepirkt jau gatavus dzīvokļus ir daudz dārgāk, kamēr deputāts Arnis Ābelīte bija aprēķinājis, ka patlaban Kauguros var nopirkt dzīvokļus par 500 eiro (350 latiem) par kvadrātmetru un lētāk.

Jūrmalas dome ir kā Titāniks

«Jūrmalas dome ir kā liels Titāniks, kas virzās konkrētā virzienā. Mēs pieņēmām lēmumu būvēt, tādēļ tagad nevaram lemt pirkt dzīvokļus. Mēs lēkāsim no reizes uz reizi, kamēr cilvēki gadiem sēdēs dzīvokļu rindā. Deputātu viedokļi mainās atkarībā no tā, vai viņi ir pozīcijā vai opozīcijā,» skaidro Jūrmalas mērs Gatis Truksnis.

Kā atgādina «Dienas Bizness», Rīgas pilsētā pašvaldības dzīvokļu būvniecībai ir izmantoti dažādi finansējuma piesaistes un būvniecības modeļi. Pašvaldības SIA «Rīgas pilsētbūvnieks» ir sludinājis konkursus gan par gatavu dzīvokļu iepirkšanu, gan par daudzdzīvokļu māju būvniecību, pašam piesaistot finansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu