Policija atzīst nespēju izmeklēt kibernoziegumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašreizējā Valsts policijas kapacitāte neļauj izmeklēt kibernoziegumus, tādēļ jau šogad viena no policijas darba prioritātēm būs darba ražīguma celšana šī noziegumu atklāšanā un novēršanā.

Kā šodien Valsts policijas (VP) gada pārskata sanāksmē atzina policijas šefs Ints Ķuzis, «kibervide ieņem arvien jaunus apjomus» policijas darbā. «Tālu nav tā diena, kad bankā vairs neviens nenāks laupīt ar pistoli rokās, bet iebruks caur internetu,» domā Ķuzis, uzsverot, ka policijai jābūt tam gatavai.

Šogad iecerēts īstenot projektu par kibertehniskās ekspertīzes kapacitātes stiprināšanu. Pašreizējais ekspertīžu ilgums ir nepieļaujams, teica Ķuzis, jo katrā trešajā izmeklētajā lietā ir saistība ar virtuālo vidi.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Rauls Kviesītis pastāstīja, ka patlaban nodaļā, kas nodarbojas ar kibernoziegumu izmeklēšanu, strādā pieci cilvēki, kas esot augstas klases speciālisti, kuri saņēmuši pat atzinību no ASV. Vaicāts, cik lietas ir atklātas, piemēram pirms pāris gadiem hakeru uzlauzto Valsts prezidenta un Valsts policijas mājaslapu lietas, Kviesītis nevarēja atbildēt. Viņš nezinot šos statistikas datus, bet lietu skaits neesot liels, turklāt ne vienmēr šādās lietās esot konstatējams noziegums. Nereti mājaslapu uzturētāji neesot parūpējušies par pienācīgu tās aizsardzību.

Kviesītim tomēr nācās atzīt, ka pašreizējā kapacitāte neļauj pilnvērtīgi šīs lietas izmeklēt. Šā gada laikā iecerēts nodaļas darbinieku skaitu palielināt līdz 12 cilvēkiem. Projekta īstenošanas gaitā plānots arī iepirkt labāku tehniku.

Vecākā kārtībnieka vidējais atalgojums šogad esot ap 300 latiem «uz rokas», bet kibernoziegumu izmeklēšanas nodaļā strādājošie saņemot nedaudz vairāk. Kviesītis piekrīt, ka citviet šādi speciālisti var saņemt pat divas vai trīs reizes lielāku atalgojumu, un pastāv risks, ka arī šie darbinieki var aiziet no darba policijā.

Ķuzis atzina, ka policija atalgojuma ziņā nav konkurētspējīga, atliek vien paļauties uz entuziastiem un policijas darba cienītājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu