Nebijusi situācija: Par radara fotogrāfiju tikai aizrādījums (66)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/miguel m2010

Šonedēļ uzzinājām par kādu iepriekš nedzirdētu gadījumu saistībā ar fotoradariem. Jurists Edgars Džeriņš raksta par situāciju, kad par fotoradara fiksētu pārkāpumu piemērots tikai mutvārdu aizrādījums.

Džeriņš interneta vietnē iJurists.lv raksta: «Esam saņēmuši Prevencijas pārvaldes priekšnieka E.Zivtiņa 2012.gada 17.augusta lēmumu, ar kuru tika atcelts iepriekš piemērotais fotoradara fiksētais sods un izbeigta lietvedība.

Zivtiņš atzinis kļūdu

Autobusa vadītājs tika sodīts par to, ka pie it kā atļautajiem 80 km/h vadītājs ir braucis ar 98 km/h (atņemot 3 km kļūdu – 95 km/h).

E.Zivtiņš ne tikai atzina, ka lēmuma autors atkal ir kļūdījies par autobusiem pieļaujamo maksimālo ātrumu dotajā vietā (autobusi drīkst braukt ar 90 km/h, bet kravas a/m ar 80 km/h), bet izbeidza administratīvo lietvedību (aprobežojoties ar mutvārdu aizrādījumu), kaut ātrums pēc kļūdas atņemšanas tik un tā ir pārsniegts par 5 km/h.

Lēmums pamatots ar LAPK 21.pantu, jo par pārkāpumiem ceļu satiksmē, kuri ir maznozīmīgi (sods ir līdz LVL 30,00), institūcija administratīvo pārkāpuma lietu var izbeigt un personu atbrīvot no administratīvās atbildības.»

Nosūtījis pateicību atbildīgajiem

Džeriņš uzskatu, ka «šis ir kvantu lēciens Prevencijas pārvaldes darbā», tāpēc nosūtījis Valsts policijas priekšniekam un Iekšlietu ministram pateicību par šādu būtisku un transportlīdzekļu vadītājiem labvēlīgu pavērsienu sodu piemērošanā.

«Morāle ir tāda, ka visi sodi līdz LVL 30,00 ir jāpārsūdz, un tie, visdrīzāk, tiks atcelti saskaņā ar vienu administratīvā procesa pamatprincipiem – vienlīdzības principu.

Šis princips paredz, ka «pastāvot vienādiem faktiskajiem un tiesiskajiem lietas apstākļiem, iestāde un tiesa pieņem vienādus lēmumus [..]».

Skatīt, piemēram, Administratīvā procesa likuma 6.pantu.

Šādas prakses piemērošana radīs situāciju, ka fotoradari sāks strādāt kā policisti, proti, sāks piemērot sodus no +20km/h.

Šāda prakse līdzētu novērst aizdomas par fotoradaru izmantošanu tikai peļņas nolūkos, veicinātu samērīgu atļautā braukšanas ātruma kontroli, kā arī mazinātu cilvēcisko kļūdu un tehnisku faktoru ietekmi gan no autovadītāju, gan no valsts puses.»

Tāpat Džeriņš atgādina, ka visos autobusos obligāti ir jābūt tahogrāfiem. Eiropas komisijas regulas nosakot, ka tahogrāfa pieļaujamā kļūda ir ±6 km/h.

«Tahogrāfam ir tas pats datu devējs, kas spidometram. Līdz ar to arī spidometra pieļaujamā kļūda ir ±6 km/h. Līdz ar to

katram fotoradara fiksētajam ātrumam ir jāatņem ne tikai ±3 km/h, bet arī šie ±6 km/h.

Vairāk par Džeriņa viedokli:

Par šo Džeriņa rakstīto portāls TVNET arī informēja Valsts policiju. Lūdzām tās komentāru, taču pagaidām neesam to saņēmuši.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu