Ieslodzījumu vietām atrasts jauns priekšnieka kandidāts (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) vakantajam Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieka amatam virza IeVP Resocializācijas dienesta priekšnieci Ilonu Spuri, liecina nākamās nedēļas valdības darba kārtība. Iecerēts, ka Spure no esošā amata uz IeVP priekšnieka amatu tiks pārcelta ar 18.jūliju.

Tieslietu ministrs Spuri amatam virza, lai nodrošinātu IeVP uzdevumu efektīvu un pienācīgu izpildi.

Spure kopš 1994.gada strādā IeVP. Līdz 1999.gadam viņa bija IeVP Mācību metodiskā centra vecākā pasniedzēja, tad piecus gadus viņa bija IeVP Sociālās rehabilitācijas daļas vecākā inspektore, no 2004.gada līdz 2007.gadam bija IeVP Sociālās rehabilitācijas daļas priekšniece, bet no 2007.gada Spure vada IeVP Resocializācijas dienestu.

Izglītību Spure ieguvusi Latvijas Universitātē, kur Pedagoģijas un psiholoģijas institūtā 1998.gadā ieguvusi maģistru pedagoģijā.

Jau ziņots, ka IeVP priekšnieka amats ir vakants kopš 28.jūnija, kad Bordāns nolēma disciplināri sodīt IeVP priekšnieku ģenerāli Visvaldi Puķīti, atvaļinot viņu no dienesta. Ministrs ņēmis vērā visus disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas argumentus un tos argumentus, kurus viņš uzskatījis par vajadzīgiem, proti, faktus par pārkāpumiem, kas bija izdarīti kopš 2010.gada.

No dienesta atvaļinātais Puķīte tieslietu ministra lēmumu tiesā var pārsūdzēt līdz 27.jūlijam.

No dienesta atvaļinātais Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) lēmumu tiesā var pārsūdzēt līdz 27.jūlijam, informēja ministra padomnieks Jānis Tomels.

Kā ziņots, 27.jūnijā Bordāns nolēma disciplināri sodīt IeVP priekšnieku ģenerāli Puķīti, atvaļinot viņu no dienesta. Ministrs ņēmis vērā visus disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas argumentus un tos argumentus, kurus viņš uzskatījis par vajadzīgiem, proti, faktus par pārkāpumiem, kas bija izdarīti kopš 2010.gada.

Bordāns savā lēmumā norādījis uz vienotas iepirkumu apzināšanas, kā arī noslēgto līgumu izpildes kontroles un uzraudzības nenodrošināšanu. Ministrs savā lēmumā ir atsaucies uz IeVP veikto auditu, kura ziņojumā 2010.gada nogalē tika secināts, ka IeVP nav nodrošināta vienota iepirkumu apzināšana, centralizēta noslēgto līgumu izpildes kontrole un uzraudzība, līdz ar to netika ievērotas Publisko iepirkumu likuma prasības.

Tika konstatēts, ka nebija izveidota efektīva informācijas aprite starp IeVP un ieslodzījuma vietām, kā arī uzraudzības sistēma ieslodzīto apgādei, jo netika nodrošināta vienota pieeja preču un produktu sortimenta plānošanai.

Tāpat Bordāns atsaucās uz iepriekšējo disciplinārlietu, kas tika ierosināta pret Puķīti. Saņemot disciplinārsodu, Puķīte tika atzīts par vainīgu pārkāpumu jomās, kas saistītas ar rīcību ar iestādes finansēm: grāmatvedības organizēšana un uzskaite, rīcība ar budžeta līdzekļiem, kā arī budžeta plānošana.

Vēl tika norādīts, ka Puķīte, pieļaujot prettiesisku uzņēmumu līgumu noslēgšanu, iestādē ar finanšu līdzekļiem rīkojas nelietderīgi un neatbilstoši likumam. Papildus ministra lēmumā ir sacīts, ka 2012.gada 8.februāra atzinumā Valsts kontrole ir norādījusi uz to, ka IeVP aizvien nav nodrošināta vienota iepirkumu apzināšana, centralizēti noslēgto līgumu izpildes kontrole un uzraudzība, līdz ar to netika ievērotas Publisko iepirkumu likuma prasības.

Šī gada 6.jūnijā Tieslietu ministrijas iekšējā audita rezultātā tika konstatētas nepilnības, kas ietekmē apcietinājuma kā drošības līdzekļa un brīvības atņemšanas kā kriminālsoda izpildes nodrošināšanas sistēmas mērķa sasniegšanu. Tika atklāts, ka ieslodzīto pārtikai tiek piegādāti pārtikas produkti pretrunā ar iepriekš veiktiem iepirkumiem.

Auditoru ziņojumā norādīts, ka IeVP iepērk produktus par augstākām cenām nekā tās, kas pastāv noteikto preču veidam tirgū, līdz ar to radot finanšu resursu izšķērdēšanas riskus. Tāpat 26.jūnijā ministram tika iesniegts Sauszemes transportlīdzekļu zvērināto ekspertu Latvijas nacionālās asociācijas atzinums par IeVP autotransporta nomas pakalpojumu nepamatotu iepirkumu organizēšanu.

Tiek norādīts, ka iepirkumam tika izvirzīti ļoti šauri specifikācijas kritēriji, kas ekspertiem ļauj izdarīt slēdzienu, ka dokumentācijas sagatavošanas stadijā jau bija zināmas konkrētas automašīnas, kurām tika izstrādāta šī specifikācija, un izvirzītās prasības ir izvēli ierobežojošas, neobjektīvas un neliecina par vēlmi objektīvi izvēlēties kvalitatīvas automašīnas atbilstoši saimnieciski izdevīgākajam piedāvājumam.

Bordāns uzskata, ka ilgstoši pārkāpumi publisko iepirkumu un citās tieši ar cietumu sistēmas resursu vadību saistītās jomās, kā arī sabiedrībā nonākošā negatīvā informācija par šiem regulārajiem pārkāpumiem būtiski mazina valsts pārvaldes sistēmas prestižu.

Tāpat Bordāns norādījis, ka sodu izpildes uzdevums ir panākt, lai notiesātās personas respektētu valstī pastāvoši tiesisko kārtību, un vislabākais piemērs tam ir amatpersonu piemērs, nepārkāpjot likumu. Ministrs rezumējis, ka Puķīte ir zaudējis Bordāna kā ministra uzticību.

    Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu