Skaidro, kad skolas saņems papildu naudu mācību līdzekļu iegādei (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Papildu finansējumu mācību līdzekļu iegādei pašvaldības un privātās izglītības iestādes saņems pēc tam, kad tiks apstiprināti Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas varētu notikt nākamnedēļ, šodien žurnālistiem pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta direktore Evija Papule.

Saņems vēl naudu

Papildus piešķirtais finansējums ir 537 112 lati, kas ļaus pašvaldību pamata un vispārējās vidējās izglītības iestādēm saņemt vēl 1,89 latus par vienu izglītojamo, tādējādi nodrošinot par katru skolēnu 8,15 latus gadā. Arī privātajām izglītības iestādēm un pašvaldībām bērniem no piecu gadu vecuma atbalsts vienam izglītojamajam būs 8,15 lati gadā.

Papule sacīja, ka vēl

nesadalītie līdzekļi tiks pārskaitīti skolām uzreiz pēc tam, kad tiks apstiprināti MK noteikumi

«Kārtība, kādā valsts un pašvaldības organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi izglītības iestādēm» un «Kārtība, kādā izvērtē un apstiprina mācību literatūras atbilstību valsts pamatizglītības standartam un valsts vispārējās vidējās izglītības standartam». Plānots, ka šie noteikumi tiks skatīti jau nākamās nedēļas valdības sēdē. Papule akcentēja, ka nepieciešams valdības akcepts, lai sadalītu šo finansējumu.

Nauda mācību literatūras iegādei ir pārskaitīta

IZM skaidro, ka 2013.gadam paredzētā valsts mērķdotācija mācību literatūras iegādei - 6,26 lati uz vienu bērnu - skolām ir pārskaitīta. Līdz ar to mācību process var noritēt ierastajā ritmā, jo katrs pedagogs plāno savu darbu, ņemot vērā pieejamos mācību līdzekļus, papildu literatūru un cita veida materiālus.

Pašvaldības saskaņā ar pieejamiem finanšu resursiem un izglītības iestādes vajadzībām var iegādāties darba burtnīcas arī citos mācību priekšmetos.

Mācību līdzekļus ir iespējams iegādāties arī pakāpeniski, pirmajās dienās stundas noturot, piemēram, bez darba burtnīcām,

kuras ir papildu mācību līdzeklis, tādēļ pedagogiem jāspēj pasniegt vielu, izmantojot citus mācību līdzekļus, akcentē ministrijas pārstāvji.

Mācību literatūras un mācību līdzekļu iegādei 2013.gada sākumā piešķirtais finansējums ir 1 442 188 lati. Šā gada aprīlī un maijā pašvaldībām pašvaldību pamata un vispārējās vidējās izglītības iestādēm tika pārskaitīts finansējums mācību līdzekļu iegādei 6,26 lati uz vienu izglītojamo visam kalendārajam gadam. Ministrija apsver iespēju nākamajā gadā finansējumu pašvaldību pārskaitīt nedaudz ātrāk.

Kopā šajā gadā IZM mācību līdzekļu mērķdotācijai ir novirzījusi 1 979 300 latus.

Jau vēstīts, ka

vecākiem mācību grāmatas un darba burtnīcas nav jāiegādājas.

Skolēnu vecākiem par saviem līdzekļiem ir jānodrošina individuālie mācību piederumi - kancelejas preces, apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu, piemēram, sporta, mājturības un tehnoloģiju, obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi. Tāpat vecākiem ir jāiegādājas materiāli, kurus izmantojot mācību procesā skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām, piemēram, izejmateriāli, ar ko mājturības stundā skolēns apgūst veidošanu vai rokdarbus, proti, tam nepieciešamais plastilīns, dzija, adāmadatas, diegi u.tml.

Tikmēr pašvaldību atbildībā ir nodrošināt mācību procesam nepieciešamo uzskates līdzekļu, izdales materiālu, didaktisko spēļu, mācību tehnisko līdzekļu, mācību materiālu, iekārtu un aprīkojuma un digitālo resursu iegādi.

Savukārt no valsts budžeta līdzekļiem un valsts budžeta mērķdotācijām tiek finansēta izglītības valsts standartiem atbilstošas mācību literatūras, pedagoga darba vajadzībām nepieciešamo metodisko līdzekļu, papildu literatūras (uzziņas literatūra) un digitālo resursu iegāde.

Mācību literatūra ir mācību grāmatas, tām pielīdzinātās darba burtnīcas un citi izglītības satura apguvei paredzēti izdevumi. Līdz ar to no valsts budžeta līdzekļiem var tikt apmaksātas tikai tās darba burtnīcas tajos priekšmetos, kur tās pilda mācību grāmatas funkcijas vai aizstāj to, piemēram, svešvalodā un sociālajās zinībās.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu