Novembrī slēgs Šķirotavas cietumu; citu cietumu darbu reorganizēs (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā kā brīvības atņemšanas vietās ir būtiski samazinājies kopējais ieslodzīto skaits, nolemts reorganizēt vairāku cietumu darbību un no 1.novembra slēgt Šķirotavas cietumu, informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) sabiedrisko attiecību speciāliste Ināra Makārova.

Kā skaidroja IeVP, cietuma slēgšana saistībā ar ieslodzīto skaita samazinājumu nodrošinās efektīvu, tiesisku un ekonomiski lietderīgu ieslodzījuma vietu darbību. Šķirotavas cietuma slēgšanas dēļ nolemts reorganizēt vairāku cietumu darbību, un notiesātie tiks pārvietoti uz Jēkabpils cietumu un Rīgas Centrālcietumu.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) norādījis, ka līdz ar Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Krimināllikumā ir būtiski palielināta iespēja plašāk piemērot ar brīvības atņemšanu nesaistītus sodus. Iepriekš pieņemtie grozījumi aizsāka kriminālpolitikas reformu, mainot kriminālpolitikas mērķi - ne tikai sodīt, bet atjaunojot taisnīgumu, aizsargāt sabiedrību, resocializēt un atturēt cilvēkus no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas, norādījis ministrs.

«Sabiedrībā izciešamo sodu izpildi un nosacīti pirms termiņa atbrīvotas personas pastiprinātu uzraudzību nodrošina Valsts probācijas dienests. Aizvien tiek pilnveidots notiesāto uzraudzības process, tostarp ieviešot elektronisko uzraudzību kā jaunu uzraudzības instrumentu, lai rūpētos par sabiedrības drošību,» pārmaiņas soda izciešanas vietās skaidrojis Bērziņš.

Makārova norādīja, ka brīvības atņemšanas vietās kopējais ieslodzīto skaits samazinājies no 6117 ieslodzītajiem 2012.gada nogalē līdz 4766 ieslodzītajiem šā gada oktobrī. Savukārt Šķirotavas cietuma likvidācija ļaus aizpildīt vakantos amatus Rīgas Centrālcietumā, Brasas cietumā un citās ieslodzījuma vietās. Tādējādi pilnvērtīgāk un kvalitatīvāk tiks pildītas apsardzes, uzraudzības un resocializācijas funkcijas.

IeVP aprēķinājusi, ka ar Šķirotavas cietuma slēgšanu tiks ietaupīti 234 765 eiro gadā. Ietaupītos līdzekļus varēs ieguldīt ieslodzīto sadzīves apstākļu uzlabošanai citās ieslodzījuma vietās. Tas nodrošinās ieslodzītajiem starptautiskajām normām un standartiem atbilstošākus sadzīves apstākļus, tādējādi mazinot tiesvedības par neatbilstošiem sadzīves apstākļiem cietumos un maksātās kompensācijas no valsts budžeta līdzekļiem.

Piemēram, pērn Finanšu ministrija kompensācijās samaksājusi vairāk nekā 35 570 eiro.

IeVP priekšniece Ilona Spure skaidrojusi, ka Šķirotavas cietuma infrastruktūra ir novecojusi un tās renovācijai būtu nepieciešami lieli finansiāli ieguldījumi. No saimnieciskā viedokļa tas nav lietderīgi.

Jēkabpils cietums, kas līdz šim bijis slēgtais cietums ar daļēji slēgtā un atklātā cietuma nodaļu, tiek pārveidots par daļēji slēgto cietumu ar atklāta cietuma nodaļu. Visi 267 Jēkabpils slēgtā cietuma notiesātie pārvietoti uz Daugavgrīvas, Valmieras un citiem slēgtajiem cietumiem.

Savukārt 306 Šķirotavas daļēji slēgtā cietuma notiesātie pārvietoti uz Jēkabpils cietumu. Notiesātie ar īslaicīgu brīvības atņemšanu un arestu pārvietoti uz Rīgas Centrālcietumu.

Tāpat saistībā ar darba apjoma un funkciju pieaugumu pārmaiņas notikušas arī IeVP centrālā aparāta struktūrā, informēja Makārova. Ieviests otra atestētā pārvaldes priekšnieka vietnieka amats, savukārt līdzšinējā Informātikas daļa pārveidota par Inženiertehnisko daļu. Attiecīgi tās uzdevums ir atbildēt ne tikai par informācijas tehnoloģijām, bet arī apsardzes tehniku cietumos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu