Eiropas zāļu aģentūra potenciālās zāles pret Ebolas vīrusu vērtēs paātrināti (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) Ebolas vīrusa ārstēšanas un profilakses līdzekļu attīstītāju sniegtos datus vērtēs paātrināti, lai pēc iespējas ātrāk tirgū nonāktu reģistrēti produkti bīstamās slimības ierobežošanai, informēja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Šobrīd nepastāv apstiprinātas zāles, kas pasargātu no vīrusa vai to ārstētu, norāda ZVA direktore Inguna Adoviča.

Viņa informē, ka EMA ir izveidojusi Eiropas ekspertu grupu ar specializētām zināšanām par vakcīnām, infekcijas slimībām un klīnisko pētījumu modelēšanu, lai palīdzētu globālajā cīņā pret Ebolas vīrusu. Grupa ir iesaistīta ātro zinātnisko padomu sniegšanā un būs atbildīga par vīrusa ārstēšanas līdzekļu attīstītāju sniegto datu paātrinātu izvērtēšanu.

Adoviča saka, ka kopš augusta EMA uztur ciešu kontaktu ar Ebolas vīrusa ārstēšanas līdzekļu un vakcīnu attīstītājiem. Aģentūra aktīvi aicinot viņus uz agrīnām pārrunām, lai vienotos par labākajiem iespējamajiem attīstības plāniem potenciālām zālēm un vakcīnām pret vīrusu.

EMA arī ieviesusi tā saucamo «ritošo» vērtēšanu, kas nozīmē, ka farmācijas uzņēmumi, kuri izstrādā zāles pret bīstamo vīrusu, varēs iesniegt dažādus ar šīm zālēm saistītus datus izvērtēšanai pakāpeniski, tiklīdz tie kļūst pieejami, atšķirībā no ierastās kārtības, kad visi dati tiek iesniegti vienlaicīgi.

Šī sistēma ļaus EMA ekspertiem pastāvīgi izvērtēt ienākošos datus un izveidot aizvien pamatotākus zinātniskos viedokļus, skaidro Adoviča.

Līdzīga potenciālo zāļu vērtēšanas kārtība tika izmantota 2009.gada gripas pandēmijas laikā, lai paātrinātu potenciālo gribas vakcīnu vērtēšanu.

«Par iespējām piemērot paātrinātas nestandarta procedūras un veicināt zāļu izstrādi cīņai ar Ebolas vīrusu EMA padomes sēdēs esam diskutējuši vairākkārt. Varu apliecināt, ka Eiropas Zāļu aģentūra šim uzdevumam ir mobilizējusi visu dalībvalstu labākos zinātniskos ekspertus,» uzsver ZVA direktore.

Kā ziņots, Ebolas vīrusa epidēmijas upuru skaits ir sasniedzis gandrīz 4900 cilvēku, kamēr inficējušies ir aptuveni 10 000, liecina jaunākie Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati, kas publiskoti trešdien.

PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne iepriekš sacījusi, ka pilnībā izvairīties no atsevišķiem Ebolas vīrusa gadījumiem ārpus Āfrikas rietumu reģiona nav iespējams, jo cilvēku mobilitāte pasaulē ir ļoti spēcīga, tomēr PVO eksperti neredz, ka ārpus šīs teritorijas varētu notikt vīrusa uzliesmojums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu