DP rosina atņemt pases tiem, kas plāno ārvalstīs piedalīties bruņotos konfliktos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valstij būtu nepieciešams izstrādāt mehānismu, lai varētu atņem pases tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri plāno ārvalstīs piedalīties bruņotos konfliktos,atzina Drošības policijas (DP) priekšnieks Normunds Mežviets.

Mežviets uzskata, ka būtu aktīvi jādiskutē par preventīvo līdzekļu klāsta paplašināšanu Latvijas tiesību sistēmā. Šobrīd valsts institūcijas var reaģēt uz notikušu pārkāpumu, taču ir salīdzinoši ierobežotas iespējas to preventīvi novērst.

Lai arī, piemēram, nesen ir veikti grozījumi Krimināllikumā, kā rezultātā ir paredzēta kriminālatbildība par iesaistīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs, kamēr persona nav devusies uz šo konfliktu zonu un iesaistījusies bruņotā konfliktā, DP viņu varot tikai pabrīdināt par šādas rīcības sekām.

«Protams, ja cilvēks piedalīsies šādā konfliktā, pret viņu tiks sākts kriminālprocess, tomēr viņš tāpat būs iesaistījies darbībās, kas rada riskus mūsu nacionālajai drošībai,» norādīja Mežviets.

Tāpēc būtu lietderīgi, ja būtu tiesiskie instrumenti, kas ļautu ne tikai tiesāt, bet arī novērst noziegumus vai būtiski apgrūtināt to izdarīšanu. Šajā gadījumā tās varētu būt tiesības atņemt pasi, ja specdienestu rīcībā esošā informācija dod pamatu uzskatīt, ka persona patiešām plāno iesaistīties bruņotā konfliktā ārvalstīs.

Jebkurai personai, pret kuru būtu piemērots šāds preventīvs līdzeklis, protams, būtu tiesības pārsūdzēt šādu lēmumu. Šāda prakse ir daudzās Eiropas valstīs, kas saskaras ar savu pilsoņu došanos uz Sīriju un Irāku. Tas nebūtu nekas unikāls vai nesamērīgs, piebilda Mežviets.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu