Dāmas un kungi, iepazīstieties, mūsu panamieši!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Panamas ofšoru dokumentos», kas nopludināti no uzņēmuma «Mossack Fonseca», atrodami arī Ventspils mēra Aivara Lemberga, viņa meitas, Kargina dēla, uzņēmēja Gunāra Ķirsona, tenisista Ernesta Gulbja un viņa ģimenes, kā arī citu, mazāk pazīstamu Latvijas uzņēmēju vārdi.

Žurnālā «IR» publicētajā «Re:Baltica» pētījumā minēts, ka lielākā daļa ierakstu, kas datubāzē atrodama par Lembergu, saistīta ar joprojām tiesā izskatāmo krimināllietu, kurā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs. «Mossack Fonseca» dokumentos atrodams apliecinājums, ka Lemberga meita Līga ir firmas «Canrif Limited» direktore, taču nav plašākas informācijas, kam tā izmantota.

Divi ārzonu uzņēmumi Panamā piederējuši uzņēmējam Aināram Gulbim.

Vienā no tiem, «Farber & Associates», par direktoriem iecelts viņa tēvs Alvils un dēls, slavenais tenisists Ernests. Gulbis «Re:Baltica» skaidrojis, ka firmu nopircis 90.gadu vidū, kad «nejutos droši par savu īpašumu un to, vai kāds man to nemēģinās atņemt». Vienīgais firmas uzdevums bijis turēt SWH Grupas akcijas, un tagad, kad tā pārdota, arī ārzonas firma esot likvidēšanas procesā.

Tāpat «Panamas dokumentos» atrodams uzņēmuma «Lido» īpašnieks Gunārs Ķirsons.

Noskaidrots, ka Ķirsons mēģināja saglabāt kontroli pār finanšu grūtībās nonākušo uzņēmumu. 2010. gada jūlijā, kad «Lido» jau bija nopietnas problēmas, noslēgta vienošanās ar trim firmām — Panamā reģistrēto «Carcel Holdings», kā arī Britu Virdžīnās reģistrētajām «Joyton International» un «Joondaloop Financial Corp».

«Lido» apņēmās samaksāt šiem ārzonu uzņēmumiem Ķirsona un divu citu viņa firmu parādus par kopumā 21 miljonu dolāru. Neilgi pēc tam «Lido» ieguva tiesisko aizsardzību, bet pats Ķirsons pasludināja maksātnespēju. Krīzes laikā šādas shēmas uzņēmēji mēdza izmantot, lai ar fiktīvu kreditoru palīdzību, aiz kuriem paši slēpās, paturētu savās rokās vērtīgus aktīvus un izvairītos no visu īsto parādu atmaksāšanas, norāda pētījuma autori.

«Panamas dokumentos» atrodams arī Latvijas valdības izvēlētais «airBaltic» investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess

. Noskaidrots, ka vēl pirms trim gadiem darbojušās trīs ārzonu firmas— «ARQ Aviation Limited», «ARQ Investment Limited» un «ARQ Real Estate Holdings Limited», kurās viņš bijis vadītājs. Firmas veidotas 2008. gadā, savukārt 2011. gadā, kā liecina sarakste, «Mossack Fonseca» ilgāku laiku nesekmīgi centusies iegūt tai nepieciešamo ar klientu saistīto informāciju. Tikai 2013. gadā Montāgs-Girmess sācis interesēties par firmu slēgšanu. Sarakste arī atklāj norādes uz Montāga-Girmesa aktivitātēm Krievijas tirgū, to skaitā nekustamo īpašumu jomā.

Interesanti, ka «Panamas dokumentos» atrodams reklāmas aģentūras «DDB»vadītāja Edgara Skultes vārds, kuram palīdzību sniegusi «Nordea» banka, kā arī degvielas tirgotāja «Dinaz» bijušie īpašnieki Nikolajs Jermolajevs, Viktors Busels un Genādijs Stankevičs, kuri pirms pāris gadiem dibināja Panamā reģistrētu firmu «Licorne Energy Holding».

Kādu firmu Virdžīnu salās iegādājies arī kādreizējā «Parex» bankas īpašnieka Valērija Kargina dēls Maksims

, bet firmu «Romur Inc» 2011. gadā Panamā iegādājies arī Gundars Bedre, pārtikas piedevu ražotāja NEO īpašnieks un vadītājs.

Vēstīts, ka Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung» ieguva šos dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Pētnieciskās žurnālistikas starptautisko konsorciju (ICIJ).

Dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu.

Panamā bāzētajai firmai «Mossack Fonseca» ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Mediju ziņās saistībā ar šiem dokumentiem apgalvots, ka Putina palīgi «slepeni pārsūtījuši divus miljardus ASV dolāru caur bankām un šaubīgām kompānijām». Pats Putins šajos dokumentos gan nav nosaukts vārdā.

Šajās ziņās ir minēti 12 pašreizējie vai bijušie valstu vai valdību vadītāji, tostarp Islandes un Pakistānas premjeri, Ukrainas un Ķīnas prezidenti un Saūda Arābijas karalis, kā arī tādas sporta un kino zvaigznes kā Džekijs Čans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu