Vējonis nekomentēs ASV prezdienta kandidāta Trampa izteikumus par NATO

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nekomentēs ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas norises, norādīja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta vadītāja Ilze Salna.

Vaicāta par prezidenta viedokli saistībā ar to, ka ASV Republikāņu partijas kandidāts prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps izteicies, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā ASV viņa vadībā varētu nedoties palīgā dažām NATO dalībvalstīm, Salna norādīja, ka «Valsts prezidents nekomentēs priekšvēlēšanu kampaņas norises».

Vienlaikus Vējonis norādījis, ka nesenajā NATO samitā Varšavā visas alianses dalībvalstis skaidri apliecināja gatavību ievērot savas saistības, tostarp NATO līguma 5.pantu, kas nosaka, ka gadījumā, ja pret kādu no dalībvalstīm tiek vērsts uzbrukums, pārējo pienākums ir nākt palīgā.

Varšavas samitā pieņemtais lēmums par četru daudznacionālu bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā nepārprotami demonstrē NATO apņēmību pastiprināt Austrumu flanga dalībvalstu aizsardzību, paudis prezidents.

Tāpat Valsts prezidents uzsver, ka NATO lēmums arī vēlreiz norāda uz nepieciešamību Latvijai pildīt savas saistības un nodrošināt, lai līdz 2018.gadam valsts aizsardzībai tiktu veltīti vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tikmēr Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņojusi, ka Lietuva uzticas Amerikas Savienotajām Valstīm neatkarīgi no tā, kas būs to nākamais prezidents.

«Es vēlētos nosūtīt atbildes vēstījumu, sakot, ka mēs uzticamies ASV neatkarīgi no tā, kas ir tās prezidents,» žurnālistiem Viļņā norādīja Grībauskaite. «Amerika vienmēr ir aizstāvējusi valstis, kurām uzbrūk, un vienmēr tās aizstāvēs,» viņa piebilda.

Tramps intervijā laikrakstam «The New York Times» Klīvlendā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija.

Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē. Tramps vēlreiz uzsvēra savu stingrās līnijas nacionālista pieeju, sakot, ka viņš piespiedīs citas NATO valstis uzņemties daļu no aizsardzības izdevumiem, kurus gadu desmitiem segušas ASV, atcels līgumus, kurus uzskata par nelabvēlīgiem ASV, un mainīs ASV partnera definīciju.

Atbildot uz jautājumu par Baltijas valstīm, Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis «ir izpildījušas savas saistības pret mums».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu