Kultūras pieminekļu sarakstā iekļauj Bauskas pareizticīgo baznīcu un Balvu kultūras namu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauta Bauskas Sv. Georgija pareizticīgo baznīca un Balvu kultūras nams, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Bauskas Sv. Georgija pareizticīgo baznīca ir nozīmīgs Zemgales sakrālās būvmākslas paraugs, vienīgā pareizticīgo baznīca Bauskas novadā, kuras celtniecība saistīta ar Krievijas impērijas rusifikācijas politiku 19.gadsimta beigās. Objekta projekta autors ir viens no ievērojamākajiem latviešu arhitektiem - Jānis Frīdrihs Baumanis, kurš attiecīgajā periodā projektējis daudzas pareizticīgo baznīcas.

Dievnams saglabājies pilnā apjomā un labā stāvoklī - gan arhitektoniskais veidols, fasāžu kompozīcija un apdare, gan būvkonstrukcijas un būvdaļas. Tā saglabājamās vērtības ir apjoma telpiskais risinājums pilsētvidē, fasāžu arhitektoniski dekoratīvais risinājums un apdare, vēsturiskās būvkonstrukcijas un būvgaldniecības izstrādājumi, plānojums, vēsturiskā interjera dekoratīvā apdare un iekārtas.

Balvu kultūras nama projektu izstrādājis arhitekts A. Aivars 1950.gadā, un tā ekspluatācija sākta 1954.gadā. Objekts ir pilnībā saglabājis oriģinālo būvapjomu, fasāžu arhitektonisko kompozīciju un apdari, oriģinālos būvmateriālus, sākotnējo plānojumu un daļēji interjera apdari. Ēka ir kultūrvēsturiski vērtīga, jo atspoguļo pēckara perioda sabiedrisko būvju «sociālistiskā reālisma» arhitektūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu