Adventes laikā VUGD aicina domāt par ugunsdrošību un būt piesardzīgiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Adventes laikā daudzas mājas, dzīvokļus un uzņēmumu telpas rotā adventes vainags un svētku noskaņas radīšanai tiek iedegtas svecītes. Ugunsdzēsēji glābēji šajā laikā saņem vairākus izsaukumus uz ugunsgrēkiem, kuru cēlonis bijusi bez uzraudzības atstāta iedegta svece.

Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā gadā adventes laikā ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 31 ugunsgrēku, kuri izcēlās no degošas svecītes adventes vainagā vai Ziemassvētku eglītē, vai citur noliktām nepieskatītām degošām svecēm. Dzīvojamās telpās nodzēsts 21 ugunsgrēks, tirdzniecības telpās trīs un biroja telpās – četri. 2015.gadā šādos ugunsgrēkos cieta 10 cilvēki, bet divi tika izglābti.

Šogad pirmais ugunsgrēks, kurā dega Ziemassvētku eglīte, tika reģistrēts 6.janvārī – Jūrmalā piecstāvu dzīvojamās mājas otrā stāva dzīvoklī no iedegtas sveces aizdegās eglīte 1 m2 platībā. Kopumā līdz novembra vidum reģistrēti jau 15 šādi ugunsgrēki, un tajos cietuši pieci cilvēki, bet izglābti četri.

Lielākoties adventes vainagi sastāv no degtspējīgiem materiāliem, un tie, līdzīgi kā telpās novietotas Ziemassvētku eglītes, var viegli aizdegties no sveces liesmas. Lai svece neizraisītu ugunsgrēku, VUGD aicina ievērot drošības padomus: pirms sveces aizdegšanas tā jāatbrīvo no jebkāda iepakojuma un, ja klāt ir pievienota lietošanas instrukcija, tā jāizlasa; sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas. Degoša svece rada augstu temperatūru, tāpēc vienmēr pārliecinieties, ka svece atrodas drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem un lietām: audumiem, mēbelēm, aizkariem u.c. Nenovietojiet sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem.

Lai advente paietu mierīgi un neizceltos ugunsnelaime, VUGD aicina iedzīvotājus adventes vainagos sveces neizmantot vai arī tās nededzināt.

Gadījumā, ja svētku dekorācijām, piemēram Ziemassvētku egles vai mājas rotāšanai izvēlaties elektriskos rotājumus/virtenes, pirms elektrisko rotājumu/ virteņu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un aplūkojiet marķējumu uz virteņu iepakojuma. Ja ieraudzīsiet tādu apzīmējumu kā mājiņa ar klāt pievienotu paskaidrojumu angļu valodā «for outdoor use», tas nozīmē, ka šis rotājums būs piemērots eglītes greznošanai pagalmā vai mājas fasādei.

VUGD novēl mierīgu un drošu Ziemassvētku gaidīšanas laiku un pirms Pirmās adventes sveces aizdegšanas aicina atcerēties par drošību, lai no mazas svecītes neizceltos liels ugunsgrēks!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu