Politologs: «Vienotība» grib nodemonstrēt, ka NA un ZZS nevēlas skaidrot un izmeklēt «oligarhu sarunas»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Vienotība» grib nodemonstrēt, ka nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nevēlas skaidrot un izmeklēt tā dēvētās oligarhu sarunas, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra, komentējot partijas «Vienotība» ierosinājumu izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju «oligarhu sarunu» izvērtēšanai, aģentūrai LETA norādīja, ka pašlaik ir novērojama tipiska «politiskā tirgošanās».

Šādu apgalvojumu Skudra pamato ar to, ka pašreizējie «Vienotības» pārstāvju izteikumi par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi ir adresēti tikai medijiem, nevis noteiktiem politiskiem spēkiem vai amatpersonām.

Viņš uzskata, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveides galvenais priekšnosacījums ir tā dēvētās oligarhu lietas ierakstīto sarunu un tiesas materiālu publiskošana. «Līdz šim diskusijas par to ir notikušas aiz slēgtām durvīm. Tiesas materiāli jādara publiski pieejami, lai jebkurš, kuram tas interesē, varētu paklausīties un pats spriest, vai tās ir tur [žurnālā «Ir«] pieminēto kungu balsis,» sacīja Skudra.

Tāpat viņš norādīja, ka nav zināms, vai tā dēvētajā oligarhu lietā ir vienīgi audio materiāli. «Ir vēl vesela kaudze jautājumu, uz kuriem jāsniedz atbildes sabiedrībai, nevis komisijā,» teica skudra, piebilstot, ka pirms lietas materiālu publiskošanas viņš nesaredz jēgu parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei.

Jau ziņots, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu