Preiļu pili par 0,49 miljoniem eiro atjaunos SIA "Preiļu celtnieks" (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzvarot iepirkumā, tiesības veikt Preiļu pils atjaunošanas pirmās kārtas 1. un 2.posma būvdarbus ir ieguvusi SIA "Preiļu celtnieks", aģentūru LETA informēja Preiļu novada pašvaldībā. Būvdarbu līguma summa ir 492 853 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Preiļu novada domes Attīstības daļas projektu vadītāja Sanita Meļko pastāstīja, ka Preiļu pils renovācijas būvdarbus ieplānots sadalīt vairākos posmos. Pirmajā kārtā paredzēta pils fasādes un jumta renovācija, ieplānota arī pilij piegulošās teritorijas un piebraucamā ceļa labiekārtošana. Iespējams, ka varētu tikt izprojektētas arī pils pirmā stāva telpas, kam finansējums iezīmēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā ar specifisko atbalsta mērķi, kas paredz saglabāt un aizsargāt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus.

Preiļu novada pašvaldība projektā iesaistīsies kopā ar partneriem no Latgales - Daugavpils, Daugavpils novada, kā arī Krāslavas, Ludzas un Aglonas novadu pašvaldībām.

Preiļu pils tehniskā projekta daļu pirmās kārtas atjaunošanas būvdarbiem aktualizēja SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa".

Preiļu novada domē jau ir notikušas vairākas tikšanās ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem, un Preiļu muižas kompleksa projekta darba grupa ir apkopojusi idejas, kādiem mērķiem varētu tikt paredzētas telpas atjaunotajā Preiļu pils kompleksā. Vairāki aktivitāšu scenāriji ietverti arī Preiļu novada tūrisma marketinga stratēģijā.

Restaurētajās pils telpās nākotnē varētu būt vieta gan vietējam kultūrvēsturiskajam mantojumam, gan darījumu centram. Pamatojoties uz apkopotajām idejām, SIA "Konsorts" patlaban veic tirgus pētījumu Preiļu novada investīciju objektam "Preiļu muižas kompleksa pils un parks", un ar pirmo izstrādāto variantu projekta darba grupa un pašvaldības vadība tiks iepazīstināta jau 23.decembrī. Patlaban tiek pieļauts, ka, noslēdzoties būvdarbu pirmajai kārtai, apskatei būs pieejama pils fasāde, kas būs ieguvusi jaunu un pievilcīgu izskatu.

Jau vēstīts, ka 18.decembrī Preiļu novada domes sēdē pašvaldības deputāti ar balsu vairākumu nolēma ņemt 492 854 eiro aizņēmumu valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Preiļu pils atjaunošanai. Aizņēmumu plānots ņemt Valsts kasē uz 25 gadiem ar tās noteikto procentu likmi. Aizņemtos līdzekļus plānots izlietot būvprojekta "Preiļu pils atjaunošana, 1.kārtas 1. un 2.etaps" realizācijai. Aizņēmuma pamatsummas atmaksu plānots sākt no 2016.gada jūnija. Aizņēmuma atmaksu Preiļu novada dome garantējusi ar pašvaldības budžetu.

Preiļu pils atjaunošanai pašvaldība gatavojas piesaistīt arī valsts un Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu.

Preiļu pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Arī katrs elements atsevišķi - pils, kapela, stallis, vārti, vārtsarga namiņš, parks - ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu