Rīgā notiks ikgadējais «Kritiskās masas» velobrauciens

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai atgādinātu par drošas veloinfrastruktūras nepieciešamību Rīgā, arī šogad, kā ik gadu, 1.maijā plkst.13 no Dailes teātra notiks velobrauciens «Kritiskā masa», liecina organizatoru publiskotā informācija sociālajā tīklā «Facebook».

Organizatori norāda, ka brauciena mērķis ir kopīgi svinēt dzīvi un pavasari, kā arī atgādināt politiķiem, ka Rīgā ļoti nepieciešama droša veloinfrastruktūra, kas piemērota ikvienam - gan pašiem mazākajiem, gan visvecākajiem.

Kritiskajā masā aicināti piedalīties visi nemotorizētu braucamrīku valdītāji - arī skrituļslidotāji, dēļotāji, skrejriteņotāji un ratiņkrēslos sēdošie.

«Ikviens ir Kritiskās masas organizators - iesaki maršrutu, izdomā saukļus, izpušķo sevi un velo, paņem līdzi magnetofonu vai padari braucienu foršāku kā citādi, filmē un fotogrāfē, radi,» raksta organizatori.

Organizatori aicina dalībniekus turēties ceļa labajā malā, nebraucot pa pretējo joslu un ietvēm, turēties cieši kopā, lai nelaistu garām auto, tomēr vienmēr palaist operatīvos transportlīdzekļus un pēc iespējas netraucēt ceļu sabiedriskajam transportam un gājējiem. Tāpat organizatori aicina dalībniekus neiesaistīties konfliktos.

Valsts policija (VP) pauda, ka ir informēta par to, ka noteikta velobraucēju daļa kā ikkatru gadu plāno doties masveida braukšanā pa pilsētas ielām. Dalībnieki šādā veidā cenšas vērst uzmanību uz veloinfrastruktūras problēmām pilsētā, informēja VP.

VP atzīst, ka šis jautājums ir aktuāls, taču tai pašā laikā atgādina par pastāvošajiem drošības riskiem pašiem dalībniekiem un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, ko var radīt šāda masveida braukšana, kas bieži vien saistīta ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu.

Pieredze liecina, ka «Kritiskās masas» brauciena maršrutā nereti mēdz veidoties dažādas konfliktsituācijas, kuras izraisa gan velosipēdisti, gan citi ceļu satiksmes dalībnieki. Diemžēl konfliktsituācijas veidojas arī tādēļ, ka daļa velosipēdistu mēdz klaji neievērot ceļu satiksmes noteikumus, piemēram, neievērojot luksoforu signālus, kā arī braucot pa brauktuvi vietās, kur paralēli tai ir izbūvēts velosipēdu ceļš.

Ir novērots, ka šajā braukšanā piedalās arī vecāki ar maziem bērniem, pakļaujot viņus riskam haotiskajā braukšanā - paši mazākie satiksmes dalībnieki sēž velosēdeklīšos vai arī brauc ar saviem velosipēdiem, norāda policija.

Tāpat jāapzinās, ka braukšana «Kritiskajā masā» ir haotiska, velobraucēju kustības maršruts nav prognozējams, tādēļ ir jāsaprot, ka policija nevar pilnvērtīgi rūpēties par satiksmes dalībnieku - pašu velobraucēju, gājēju un citu transportlīdzekļu vadītāju - drošību pilsētā šādas braukšanas laikā. Valsts policija aicina apsvērt pastāvošos ceļu satiksmes drošības riskus un rūpīgi izvērtēt, vai dalība šajā braukšanā veicina mērķa sasniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu