Žirinovskis: Latviešu sliktā attieksme pret mums lielā mērā ir Staļina dēļ (70)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latviešu sliktajā attieksmē pret Krieviju lielā mērā vainojams padomju diktators Josifs Staļins, intervijā žurnālam "Sestdiena" atzinis Krievijas Valsts domes vicespīkers Vladimirs Žirinovskis.

"Staļins ir izdarījis vairāk ļauna nekā laba," sacīja Žirinovskis, norādot, ka 9.maija svinību laikā Maskavā plakāti ar Staļina attēlu netiks izkārti. "Plakātus ielās var likt cilvēkiem, kurus gribam godināt vai ar kuriem lepojamies. Bet ar ko gan var lepoties, piesaucot Staļinu? Viņš izsūtīja cilvēkus no Latvijas, un latviešu sliktā attieksme pret mums lielā mērā ir Staļina dēļ."

Žirinovskis arī piebilst, ka bērnībā viņam kaimiņos dzīvojusi Riekstu ģimene, kuru Staļins bija izsūtījis no Latvijas.

"Ir saprotams, ka latviešiem var būt noraidoša attieksme pret Krieviju, padomju armiju un Staļinu. Mazas tautas vienmēr izjūt nepatiku pret lielām tautām. Lielās tautas izvirza noteikumus, un mazajām tautām tas nepatīk," stāsta Žirinovskis.

Latvijas un Krievijas attiecībām būtu jābūt "normālām un mierīgām", jo valstis atrodas kaimiņos, taču šoseja Maskava-Rīga ir praktiski tukša, norāda Žirinovskis.

"Tur katru dienu un nakti būtu jābrauc automašīnām," sacīja Žirinovskis, uzsverot, ka Latvijai un Krievijai ir izdevīgi, ka abu valstu starpā ir cieša sadarbība kultūras, sporta, tūrisma un arī ekonomiskajos jautājumos. Tomēr problēmas radījis padomju režīms, kas nav paticis nevienam. "Tā kā viss nāca no Maskavas, šī nepatika ir pāraugusi nepatikā pret krieviem," secina Žirinovskis.

Viņš arī uzsver, ka Krievija Latvijai "absolūti nav drauds" un "nevienam cilvēkam Krievijā nav antilatviska noskaņojuma".

"Mums ir problēmas Vidusāzijā, Aizkaukāzā, pat Ukrainā, bet ar Latviju nav absolūti nekādu problēmu," stāsta Žirinovskis, piebilstot, ka "Saskaņas centra" uzvara rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varētu nozīmēt tālāku Krievijas retorikas mīkstināšanos attiecībās ar Latviju. "Speciāli attiecības pasliktināt negribam. Ja neuzvarēs, tad uzturēsim tādas attiecības, kādas sanāks."

"Jo mazāk būs Krievijai naidīgu darbību, jo mīkstākas un labākas būs attiecības. Un visi Latvijā var būt pārliecināti, ka sadarbība būs ar abpusēji izdevīgiem nosacījumiem. Latvijai nebūs nekādu draudu," sola Žirinovskis.

Kā ziņots, arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs izteicis pēdējos gados visasāko nosodījumu PSRS, paziņojot, ka Padomju Savienība bija totalitārs režīms, kas apspieda tiesības. Piektdien laikrakstā "Izvestija" publicētā intervijā Medvedevs arī norāda, ka padomju diktatora Josifa Staļina pastrādātos noziegumus nevar piedot.

"Padomju Savienība bija ļoti komplicēta valsts, un, ja mēs runājam godīgi, Padomju Savienībā radīto režīmu nevar nosaukt nekā citādi kā vien par totalitāru," sacīja Medvedevs. "Diemžēl tas bija režīms, kurā tika apspiestas elementāras tiesības un brīvības."

Medvedevs arī izteica līdz šim visasāko nosodījumu Staļina pastrādātajiem noziegumiem.

"Staļins pastrādāja milzīgu daudzumu noziegumu pret savu tautu," sacīja Medvedevs. "Un, neskatoties uz faktu, ka viņš daudz strādāja, neskatoties uz to, ka viņa vadībā valsts sasniedza panākumus, to, kas tika pastrādāts pret savu tautu, nevar piedot."

Medvedevs un viņa priekšgājējs Vladimirs Putins līdz šim reti kritizējuši padomju sistēmu un tā vietā uzmanību vērsuši uz tās sasniegumiem.

Putins savulaik PSRS sabrukumu nodēvēja par "20.gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu".

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu