Dūle aicina referendumā balsot ar baltu lapu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Intelektuālās attīstības fonds, kura viens no pazīstamākajiem pārstāvjiem ir Viesturs Dūle, Rīgā izlīmējis aicinājumus tautas nobalsošanā 18.februārī balsot ar baltu lapu, kas faktiski nozīmē savu balsi nenodot.

Šāds viedoklis ir atšķirīgs no pārējiem, kas izskanējuši publiskajā telpā un kuros pilsoņi ir aicināti piedalīties un balsot pret Satversmes grozījumiem, kas paredz oficiālu divvalodību Latvijā, piešķirot valsts valodas statusu krievu valodai. Sociālajā tīklā «Twitter» aicinājums balsot ar baltu lapu izraisījis nosodošus komentārus.

Dūle norādīja, ka vēlas panākt, lai iedzīvotāji padomā, un viņš uzskata, ka latviešu valoda nav apdraudēta. «Mēs neaicinām nepiedalīties, bet padomāt. Ja latviešu valoda būtu apdraudēta, es noteikti balsotu pret. Kāpēc mēs par to uzvelkamies, ja ir daudz svarīgāki jautājumi – ekonomika, izglītība un ražošana,» uzsvēra Dūle.

Apdraud valodu tie, kas pamet Latviju

Viņaprāt, latviešu valodu drīzāk apdraud latvieši, pametot šo valsti un pārceļoties uz dzīvi citās valstīs.

«Manuprāt, lielāko skādi nodarām latviešu jauniešiem, kuri neprot krievu valodu, jo uzņēmējs neņems viņu darbā bez krievu valodas prasmes. Angļu valodu viņi prot, kas nozīmē, ka viņiem vieglāk darbu ir atrast Anglijā. Vienkārši šis nacionālisms ir pārprasts. Krievu valoda ir jāprot,» sprieda Dūle.

Viņš tautas nobalsošanā vēlēšanu kastē iemetīšot baltu lapu ar novēlējumu. «Mums ir jādomā, kā ar krieviem sadarboties, lai ar viņiem nevar manipulēt un radikalizēt, kam ienāk prātā. Mums ir jāsāk dzīvot kā no baltas lapas. Tas mums ir vajadzīgs. Vajag letiņiem paņemt un paanalizēt, kur mēs atrodamies globālajā ekonomikā, ko ar mums ir izdarījusi iepriekšējā politika integrācijas jautājumos. Mūsu kampaņa ir par to, ka mums vajag jaunu sākumu – kā no baltas lapas,» paskaidroja Dūle.

Pēc viņa teiktā, baltā lapu kampaņa izmaksājusi apmēram 1500 latu, ko saziedojuši fonda pārstāvji un uzņēmēji.

Dūle iepriekš ir rīkojis akciju «Oligarhu kapusvētki» pēc Valsts prezidenta ierosinātās 10.Saeimas atlaišanas.

Jau ziņots, ka 18.februārī tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts paredz mainīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu un nosakot, ka arī pašvaldībās darba valodas ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt informāciju latviešu un krievu valodā.

Tautas nobalsošanas zīmē būs jautājums «Vai jūs esat par likumprojekta »Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē« pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu?». Iespējamie atbilžu varianti ir «Par» un «Pret».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu