Veselības nodoklis neesot vilinošs arī daļai mediķu (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Veselības aprūpes sistēmas sasaistē ar nodokļu nomaksu neesot ieinteresēta arī liela daļa mediķu, šādu viedokli pauda Mikroķirurģijas centra vadītājs, medicīnas zinātņu doktors Mārtiņš Kapickis.

Tiktu nodibināts sociālais taisnīgums

«Šajā reformā ieinteresēts nav neviens - patiesībā arī liela daļa mediķu tajā nav ieinteresēti, bet šī sistēma mums ir vajadzīga,» uzskata Kapickis. VM viedoklim, ka sistēma uzlabos veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, Kapickis nepiekrīt, tomēr viņš uzskata, ka, sistēmu ieviešot, sabiedrībā tiktu nodibināts sociālais taisnīgums, kas kļūtu par instrumentu, ar ko uzlabot veselības aprūpi.

Viens no Veselības ministrijas (VM) mērķiem, ieviešot jauno sistēmu, ir nodrošināt,

lai nodokļu maksātājiem nebūtu jāsedz nemaksātāju izmantotie pakalpojumi, savukārt nemaksātāji pievienotos maksātāju pulciņam.

Kapickis uzskata, ka šo VM mērķi varētu izdoties sasniegt.

Mediķis stāsta par «otro - nelegālo medicīnas budžetu», kas apgrozās nelegālajos maksājumos un kura esamību, viņaprāt, apzinās ikviens Latvijas iedzīvotājs - gan pacients, gan ārsts. «Kāpēc to nelegalizēt?» jautā ķirurgs. Viņš uzskata, ka, ieviešot jauno sistēmu, ne tikai nodokļu nemaksātāji būs spiesti maksāt, bet arī ārsti būs spiesti nomaksāt nodokļus par pakalpojumiem, kurus patlaban sniedz, pretī saņemot «nelegālo maksājumu».

«Vai jaunā sistēma tiešā veidā uzlabos veselības aprūpes kvalitāti? Nekādā veidā. Bet tā nodibinātu pirmām kārtām kaut kādu sociālo taisnīgumu,

kas ir numur viens,» saka Kapickis. Viņaprāt, pirms domā par pacientu aprūpes uzlabošanu, vajag pareizi sadalīt valsts budžeta finansējumu un to nevarot pareizi un godīgi sadalīt, ja cilvēki, kas var, to nav darījuši - savus nodokļus nav maksājuši. «Tas ir līdzīgi kā plāns piešķirt visiem Rīgas iedzīvotājiem bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā. Cik tad tas ir sociāli taisnīgi, ja braukt varēs arī tie rīdzinieki, kas nemaksā nodokļus?» retoriski vaicā Mikroķirurģijas centra vadītājs.

Lai gan koncepciju par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli jau drīzumā plānots izskatīt valdībā, atbalsta VM iecerei trūkst.

Pirms koncepcijas izskatīšanas Ministru kabineta komitejā VM tā bija jāsaskaņo ar 13 institūcijām, tostarp deviņām ministrijām, tomēr vienošanās līdz šim panākta vien ar divām. Neapmierināto sarakstā ir septiņas ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Darba devēju konfederācija, Pārresoru koordinācijas centrs, Latvijas Lielo pilsētu asociācija, un arī ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību vienošanās nav panākta.

Ģimenes ārsti ir pret ieceri

Kategoriski pret ieceri ir iestājusies Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA).

Tomēr kādu no koncepcijā plānotajiem veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļiem VM ir apņēmusies ieviest, jau sākot ar 2014.gada 1.janvāri. Šobrīd VM ir uzdots precizēt projektu, tāpēc tagad tas atrodas precizēšanas procesā. Lai jaunā sistēma tiktu pieņemta, tai vēl jātop apstiprinātai valdībā un pieņemtai Saeimā.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu