Ārlietu ministrs: nav saskatāmi apstākļi Čalovska izdošanai ASV (263)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska lietā, ņemot vērā publiski pieejamo informāciju, nesaskata apstākļus, lai viņu izdotu tiesāšanai ASV.

Izdod tikai ārkārtas gadījumos

Ministrs uzskata, ka Latvijas pilsoņu izdošana ārvalstīm ir pieļaujama tikai ārkārtas gadījumos, proti, kad ir pieejami būtiski argumenti, kas pamato šādu rīcību, taujāts par ministra viedokli, sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis.

Konkrētajā Čalovska gadījumā

Rinkēvičs, pēc publiski pieejamās informācijas, nevar konstatēt apstākļus, lai Latvijas pilsonis būtu izdodams tiesāšanai ārvalstīs.

Patlaban Rinkēvičs gaida no Tieslietu ministrijas (TM) papildu informāciju par šo lietu, lai būtu iespējams sniegt galīgo vērtējumu. Ministrs uzsver, ka jautājums ir rūpīgi jāizvērtē, kas arī tiks darīts, saņemot papildu informāciju no TM.

Prokurors pieļauj izdošanu ASV

Jau ziņots, ka 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa (AT) atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma pieņemto lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu kibernoziegumos apsūdzētā Imantas iedzīvotāja Čalovska izdošanu ASV. Tiesa atzina, ka prokurors savu 2012.gada 20.decembra lēmumu ir pieņēmis, rūpīgi pārbaudot un izvērtējot visus apstākļus un dokumentus, kas attiecas uz 1985.gadā dzimušā Latvijas pilsoņa izdošanas pieļaujamību. Savukārt Čalovska advokātes Ilonas Bulgakovas paustos argumentus, kāpēc viņas klienta izdošana nebūtu pieļaujama, tiesa noraidīja kā nepamatotus.

AT pieņemtais lēmums nav pārsūdzams, savukārt galīgais lēmums par Čalovska izdošanu būs jāpieņem Ministru kabinetam.

Ja valdība nolems Čalovski izdot, ASV viņam var draudēt vairāk nekā 60 gadu cietumsods.

Izvirza apsūdzības kibernoziegumos

Kā ziņots, ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, Imantā dzīvojošajam datorspeciālistam Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku Miami.

ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa «Gozi Virus» radīšanu un uzturēšanu.

Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka «Gozi Virus» ticis radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar minēto vīrusu dators var tikt inficēts, atverot šķietami nekaitīgu «PDF» formāta failu.

Atsaucoties uz ASV tiesā nonākušajiem dokumentiem, aģentūra «Reuters» vēstīja, ka

ar minētā datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti vairāki miljoni ASV dolāru.

Čalovskis pēc ASV tiesībsargājošo iestāžu lūguma īstenotas speciālas operācijas laikā tika aizturēts savā dzīvesvietā Imantā pagājušā gada 4.decembrī. Lai jauno vīrieti pārsteigtu nesagatavotu, likumsargi viņa dzīvesvietā iekļuva, pa trosēm nolaižoties no daudzstāvu mājas jumta. Vēlāk tiesa Čalovskim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, kurā viņš atrodas joprojām.

Lūdz sabiedrību iestāties par viņa neizdošanu ASV

Pats Čalovskis izplatījis atklātu vēstuli, kurā lūdz Latvijas sabiedrību iestāties par viņa neizdošanu ASV, bet sīkāk neskaidro, vai un kā saistīts ar viņam inkriminētajos noziegumos, lai gan norāda uz pārkāpumiem viņa aizturēšanā.

Komentāri (263)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu