Kažoka: Pielaides valsts noslēpumam nepiešķiršana Naudiņam nav sazvērestība (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Fakts, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) lēmis nepiešķirt pielaidi valsts noslēpumam jau otrajam nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK ministram, liecina, ka partijai nopietnāk jāpārdomā savu ministru izvēle un pirms neuzticības izteikšanas SAB vispirms jāpārdomā pielaides liegšanas iemesli. Situācija nav saistāma ar jebkāda veida sazvērestībām pirms Saeimas vēlēšanām, pauda politoloģe Iveta Kažoka.

«Es nedomāju, ka tā ir sazvērestība. To pierāda Brokas gadījums, kad ģenerālprokuratūra apstiprināja, ka SAB bijusi taisnība lēmumā pielaidi nepiešķirt. Naudiņam, līdzīgi kā Brokai, jāgaida ģenerālprokurora lēmums, vai SAB nav kļūdījies. Ja būs tāpat kā Brokai, nacionālajai apvienībai (VL-TB/LNNK) problēmas jāmeklē sevī, nevis visādās sazvērestībās, graujot SAB prestižu,» uzskata politoloģe.

Runājot par situācijas ietekmi uz partijas reputāciju, politoloģe atzīst, ka apvienība no tā noteikti cietīs, jo «tā ir viena no partijām, kurai attiecībā uz valsts noslēpumu jābūt absolūti tīrai».

«Tas ir dramatiski VL-TB/LNNK, ņemot vērā, ka Naudiņš kandidē šajās vēlēšanās,» skaidroja Kažoka.

Komentējot partijas iespējamo tālāko rīcību, politoloģe uzskata, ka partijai vajadzētu vairāk vērības vērst uz pašu darbību, nevis apšaubīt valsts drošības aizsardzības iestāžu darbu.

«Nedomāju, ka Latvijas sabiedrība kaut ko iegūst no tā, ka tiek mesta šaubu ēna uz drošības aizsardzības iestādēm.»

Komentējot partijas izteikumu mikroblogošanas vietnē «twitter.com», kur apvienība kā iemeslu pielaides nepiešķiršanai minējusi faktu, ka SAB ir partijas «Vienotība» pārraudzībā, Kažoka teikusi, ka pirms tik skaļiem paziņojumiem labāk sagaidīt ģenerālprokurora lēmumu, kas ir no politiskajiem spēkiem neatkarīga persona.

«Manā izpratnē, pēc šādiem izteikumiem gadījumā, ja ģenerālprokurors būs atstājis lēmumu spēkā, es nezinu, kā Naudiņš varēs turpmāk ieņemt kādu augstu amatu pēc tam, kad centies nepamatoti diskreditēt aizsardzības iestādes. Grūti iedomāties stratēģiju, kā varēs izkļūt no šīs situācijas. Būtu bijis labāk paklusēt un sagaidīt prokurora lēmumu,» teica Kažoka.

Jau ziņots, ka SAB arī Naudiņam nolēmis nepiešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Līdz ar to Naudiņš ir kļuvis par otro nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK ministru, kuram šī pielaide atteikta. Augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam SAB šovasar nepiešķīra arī nu jau demisionējušajai tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK).

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu