Vējonis: Trešais pasaules karš būtu cilvēces iznīcība (102)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Runas par Trešo pasaules karu šobrīd ir tikai spekulācijas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «1:1» sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Viņš atzina, ka ir valstis, kurām ir kodolieroči, tostarp arī Krievija, bet «šāda kara iespējamība būtu cilvēces iznīcība». Vējonis arī atklāja, ka diskusijas par NATO klātbūtnes pastiprināšanu nu ir noslēguma fāzē.

«Man ir grūti iedomāties, kurš būs gatavs uzsākt Trešo pasaules karu, jo Trešajā pasaules karā būtu jāsāk izmantot kodolieroči,» sacīja ministrs.

Vienlaikus Vējonis atzina, ka grūti pateikt, kas notiek Krievijas prezidenta Vladimira Putina galvā.

«Skatoties, ko Putins runā, ir skaidrs, ka viņam ir tāda pārliecība, un ar šādiem cilvēkiem, protams, cīnīties ir ļoti sarežģīti,» sacīja ministrs.

Vējonis: diskusijas par NATO klātbūtnes pastiprināšanu ir noslēguma fāzē

Diskusijas par NATO klātbūtnes pastiprināšanu Austrumeiropā ir noslēguma fāzē, lai NATO sanāksmē Velsā pieņemtu galīgo lēmumu, trešdien Latvijas Televīzijas «Rīta Panorāmā» sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

[gal:19533

«Mūsu pamatpozīcija nav mainījusies,

un ASV vienmēr to ir atbalstījusi, ka ir jāpastiprina NATO klātbūtne šeit reģionā. Kādā veidā tas notiks, vēl turpinās pēdējās diskusijas. Naktī uz rītdienu tiks pielikti punkti šīm diskusijām,» sacīja aizsardzības ministrs, minot, ka 150 ASV karavīru klātbūtne Baltijas valstīs un Polijā saglabāsies un rotācija visdrīzāk turpināsies.

Vējonis teica, ka runa nav par lielu NATO bāzu izvietošanu.

«Runājot par lielajām NATO bāzēm, kā mēs parasti iedomājamies, kas ir seši desmit tūkstoši, kas īstenībā ir viena kārtīga Latvijas pilsēta, būsim reālistiski, šādi lēmumi NATO samitā nebūs, jo tā ir būtiska karaspēka izvietošana reģionā, kas varētu

būt pretrunā ar NATO un Krievijas aktu.

Par tik lielām bāzēm nerunājam, bet mes runājam par to, ka esošajās militārajās bāzēs, kas ir mūsu pašu militārās bāzes, ir jāpastiprina NATO klātbūtne, pieaudzējot lielāku skaitu. Tas ir diskusiju jautājums [cik lielam skaitam jābūt]. Katrā ziņā tas ir daudz lielāks cipars nekā 150 cilvēki, kas ir viena rota,» teica Vējonis.

Jau ziņots, ka NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens paziņojis, ka NATO šonedēļ Velsā gaidāmajā galotņu sanāksmē nolems paaugstināt savu militāro gatavību, lai sniegtu redzamāku klātbūtni dalībvalstīs Austrumeiropā, kuras biedē Krievijas rīcība Ukrainā.

Gaidāms, ka NATO sanāksmē Velsā ceturtdien un piektdien dominēs jautājumi saistībā ar krīzi Ukrainā, kas gan Rasmusena, gan daudzu citu vērtējumā ir lielākais drauds eiroatlantiskajai drošībai.

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu