Vaidere: Bērziņam nevajadzētu jaukt Latvijas un visas ES Padomes prezidenta funkcijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Andris Bērziņš ir Latvijas Valsts prezidents un viņam nav jābūt politiķim, kurš reprezentē visas Eiropas politiku, intervijā «Rietumu radio» sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V).

«Nevajadzētu jaukt Latvijas prezidenta funkcijas ar visas Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidenta funkcijām -

Bērziņš vispirms ir Latvijas prezidents, un viņam jāpauž Latvijas pozīcija,»

sacīja Vaidere. «Protams, gribētos no mūsu prezidenta redzēt tādu reakciju, kāda vakar bija [Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam] Ilvesam, kurš sauca lietas īstajos vārdos un aicināja visu pasauli reaģēt uz to, kas notiek Ukrainā, arī Lietuvas prezidente [Daļa Grībauskaite].»

Vaidere uzsvēra, ka Latvijas augstākajām amatpersonām jāpauž skaidra pozīcija un šādi jāveido kopīgā Eiropas politika. «Mūsu pieredze ļauj uzņemties līdera lomu,» sacīja Vaidere.

Tāpat Vaidere uzsvēra, ka Bērziņam jau no paša sākuma bija jāpauž skaidrs viedoklis, ka Latvijas prezidents uzskata par neiespējamu piedalīties 9.maija svinībās Maskavā, ja līdz tam laikam nebūs pilnībā pārtraukta situācijas eskalācija Ukrainā, Krievija nebūs izvedusi savu karaspēku no Ukrainas teritorijas un valstī nebūs iestājies miers. «Patlaban tas izskatās nereāli,» sacīja Vaidere.

«Mēs zinām, ka Otrā pasaules kara beigas nozīmē atkārtotu Austrumeiropas un Centrāleiropas okupāciju un desmitiem miljonu cilvēku upuru. Svinēt to? Piedodiet man, vēl jo vairāk svinēt Maskavā,» sacīja Vaidere.

«Paziņojumam bija jābūt skaidram un uzreiz.»

Kā ziņots, Bērziņš lēmumu par to, vai atsaukties Krievijas uzaicinājumam, ir pieņēmis, taču publiski to vēl neatklāj, jo par lēmumu sākotnēji informēs uzaicinātājvalsti un publiskos, «kad dzīve rādīs, ka tas ir nepieciešams, jo es neesmu viens šajā spēlē».

«Man tas lēmums ir bijis visu mūžu iekšā,» sacīja prezidents.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Bērziņš uz Maskavu nedosies, kā to jau iepriekš mudinājis vairums Latvijas politiķu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu