Ja koalīcija nevienosies, prezidentu ar savām balsīm var ievēlēt «Saskaņa»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts prezidenta vēlēšanas būs liels pārbaudījums koalīcijai, un, ja tā nespēs vienoties, pastāv lieli riski prezidentu ievēlēt ar opozīcijā esošās partijas «Saskaņa» balsīm, intervijā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Politiķe norādīja, ka pagaidām trīs frakciju deleģēti pārstāvji vienojušies tikai par to, ka, iespējams, frakcijas var vienoties par vienu kopīgu kandidātu. Bet frakcijas un deputāti gribēs padziļināti diskutēt par katru «kompromisa figūru», par ko koalīcijai būs jāvienojas.

«Vismaz Nacionālā apvienība – noteikti. Mēs uzskatām, ka Valsts prezidenta izvēle šodien, kad Krievija neslēpti cenšas panākt tās interešu nodrošināšanu Latvijā, ir ārkārtīgi būtisks jautājums. Ir ļoti svarīgi, kurā virzienā – uz austrumiem vai rietumiem – Latviju slēptāk vai atklātāk vilks cilvēks, kurš sēdēs augstajā krēslā numur viens,» teica Mūrniece.

Daudz nezināmo

Ja koalīcija nespēs vienoties, pastāv lieli riski, ka prezidentu ievēlēs ar «Saskaņas» balsīm, atzina Saeimas spīkeri. «Izšķirīgi, kādu ceļu izvēlēsies iet ZZS, vai no šā flanga aizmugures neizskanēs aģitācija pret NATO un ASV, kas var izšķirt ZZS attieksmi pret piedāvātajiem kandidātiem,» viņa pauda.

«Situācija ar prezidenta vēlēšanām šobrīd ir kā biezā miglā, ar daudziem nezināmajiem. Līdz ar prezidenta Bērziņa paziņojumu par to, ka viņš atkārtoti nekandidēs, nezināmo kļuvis mazāk. Tagad sarunām koalīcijas starpā vajadzētu noritēt daudz straujāk. Bet tas prasa labo gribu no visu trīs koalīcijas partneru puses,» uzskata Mūrniece.

Viņa atzīmēja, ka prezidenta vēlēšanas būs liels pārbaudījums koalīcijai un ir iespējami dažādi scenāriji.

«Man nav kristāla bumbas, kurā ieskatīties, lai pateiktu, kas notiks,» piebilda politiķe.

Saeimas priekšsēdētāja neizslēdz, ka prezidenta vēlēšanās par kādu kandidātu var izveidoties jauna «acumirkļa koalīcija» uz pašu balsojuma brīdi. «Tas būtu negatīvais scenārijs. Bet arī negatīvā scenārija gadījumā valdības koalīcija var palikt tā pati un turpināt darbu,» viņa komentēja.

Jau vēstīts, ka koalīcijas partijas vienojušās, ka pēdējā robeža kopīga kandidāta nosaukšanai būtu 11.maijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu