Slimais Lembergs katru dienu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET

Pārāk maz uzmanības pievērsts ziņai, ka nākamgad tiesas sēdes tā dēvētajā Lemberga krimināllietā Rīgas apgabaltiesā notiks katru dienu, nevis trīs reizes nedēļā kā pašlaik. Šāda notikumu pavērsiena sekas varot būt dramatiskas visos virzienos, brīdina viņa rupori.

Savelkot īsi kopā «Neatkarīgās Rīta Avīzes» stāstu par šādu tiesneša Borisa Geimana lēmumu pagājušonedēļ, varētu secināt, ka politiskā pasūtījuma nospiestajam Aivaram Lembergam ir nopietnas veselības problēmas, bet nākamgad viņš varbūt vairs nevarētu dzīvot arī veselīgu sociālo un privāto dzīvi un pilnvērtīgi pelnīt sev iztiku.

«Ja šāds tiesas sēžu grafiks 2016.gadam tiešām tiks apstiprināts, tad trijiem apsūdzētajiem zudīs iespēja strādāt, lai nopelnītu līdzekļus, piemēram, aizstāvības izdevumiem,» avīze šausminās. Savukārt aizstāvamo advokātiem būšot jāiztiek tikai no tā, ko samaksās šie trīs klienti, jo sniegt pakalpojumus arī citiem viņi vairs nevarēšot. Un arī «četriem tiesnešiem uz ilgu laiku (varbūt pat līdz pensijai) turpmāk šis būs vienīgais darbs». Tiesas sēdes ne tikai notiks katru dienu, bet būs arī par vismaz divām stundām ilgākas nekā līdz šim.

Kaitējums būtu nodarīts ne tikai Latvijas darba, bet arī politiskajam tirgum. Kā cieņpilni atgādina NRA, Saeimas vēlēšanās «Zaļo un zemnieku savienība, kuras karogs pēdējos daudzus gadus ir bijis A. Lembergs, guvusi lieliskus panākumus, un bez šā politiskā spēka valdību sastādīt praktiski nav iespējams». Nudien, kurš gan dos stratēģiskus un vairāk vai mazāk taktiskus norādījumus valdības un Saeimas politiķiem, ja ZZS karogs vismaz sešas stundas ik dienu plīvos uz apsūdzēto sola Rīgas apgabaltiesā?

«Ārsts man ir aizliedzis tāda veida režīmu,» Lembergs sūdzas aģentūrai LETA. «Tas ir pasūtījums,» viņš novērtē tiesneša nehumāno lēmumu, kas, kā nu redzam, licis viņam pat atzīt, ka aiz allaž mundrā sārtvaidža tēla patiesībā ir slims cilvēks.

Veselībai kaitīgā tiesa

No lasītājiem neatkarīgā NRA par Lemberga krimināllietu atgādina tik vien, ka tā ir tiesā jau no 2008. gada un tās 212 sējumos «sašūti neskaitāmi papīri». Bet LETA, apvaicādamās apsūdzētajam, kā viņš turpmāk varēšot pildīt pienākumus Ventspils domē, ja katru dienu būs jādodas uz tiesas sēdēm Rīgā, laikam bija piemirsusi, ka jau astoņus gadus ir spēkā tiesas noteiktais aizliegums Lembergam pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus.

Tāpēc jāatgādina, ka Lembergu apsūdz virknē smagu un sevišķi smagu ar korupciju saistītu noziegumu — kukuļņemšanā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, dokumentu viltošanā, amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, nepatiesu ziņu sniegšanā amatpersonas deklarācijā.

Piemēram, tikai vienu no apsūdzībām — par iespējamo atrašanos interešu konfliktā — prokuratūra pamato ar vismaz 235 epizodēm, kurās Lembergs, būdams amatpersona, lēmis vai piedalījies lēmumu pieņemšanā, kas saistīti ar uzņēmumiem, kuros vai nu pats bijis īpašnieks, vai īpašnieki bijuši viņa dēls un meita. Un viņa, iespējams, nozagtās summas arī ir iespaidīgas. Piemēram, pirms dažiem gadiem medijos parādījās ziņa, ka tikai vienā Luksemburgas bankā vien pēc Latvijas Ģenerālprokuratūras prasības esot arestēti viņa ģimenei piederoši 85 miljoni ASV dolāru. (Lembergs, protams, to noliedza.)

2006.gada beigās un 2007.gada sākumā vērienīgās kratīšanās Ventspils domē un Lemberga dzīvesvietā prokuratūra ieguva tik nopietnus pierādījumus viņa iespējamajai ietekmei Ventspils uzņēmumos un varas pirkšanai, ka 2007.gada martā tiesa viņam piemēroja stingrāko drošības līdzekli — arestu, un Lembergs četrus nākamos mēnešus pavadīja cietumā. Lietas iztiesāšana sākās 2009.gada februārī. Uz apsūdzēto sola viņam līdzās sēž arī dēls Anrijs un par Lemberga izsūtāmo dēvētais Ansis Sormulis.

Tiesas prāva ritējusi lēni, un valsts apsūdzības uzturētāji palaikam bilduši, ka Lembergs un viņa advokāti cenšoties novilcināt lietas izskatīšanu. Dažiem šī tiesa acīmredzot bijusi pat letāla — no 98 lieciniekiem līdz pagājušā gada sākumam astoņi jau bija miruši. (Un arī «Ventspils aprindās» kopumā darbs laikam nav veselīgs; pirms diviem gadiem ziņu aģentūra BNN apkopoja datus par 13 ar Lemberga biznesiem saistītām personām, kuras pēkšņi šķīrušās no dzīves pašos spēka gados.) Bet viens no pirmajiem lietas izmeklēšanas prokuroriem Aldis Mežsargs presei stāstījis, ka viņam esot divas reizes piedāvāts finansiāls «nodrošinājums» par atteikšanos no Ventspils amatpersonu pārbaudes lietas — vai nu uzreiz visai atlikušajai dzīvei, vai regulāri līdz mūža beigām.

Lemberga tropiski košais ģērbšanās un palaikam ākstīgais publiskās uzvedības stils var radīt priekšstatu par ne īsti nopietni ņemamu personu. Taču viņa spēja savienot apsūdzētā solu ar valdības koalīcijas apspriežu krēslu pastāvīgi atgādina par auksti cinisku prasmi gadu desmitiem izmantot savā labā politiķus, lai arī kādā partijā viņi būtu un kādus ideoloģiskos virzienus pārstāvētu. Nez, ja nākamgad tam vairs nebūs laika dienā, politiķiem būs jāstrādā naktīs, kā kārtīgiem zagļiem un bandītiem piedien?

Paraugs bērniem

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone skaidro, ka viņas pienākums ir nodrošināt lietu izskatīšanas termiņu pārvaldību tiesā, tāpēc devusi rīkojumu organizēt lietas izskatīšanu tā, lai nodrošinātu saprātīgu termiņu ievērošanu.

Lembergam, kas neatzīst savu vainu nevienā no daudzajām apsūdzībām, it kā vajadzētu priecāties, ka viņam, slimam cilvēkam, varbūt nevajadzēs vēl gadiem ilgi būt smagos noziegumos apsūdzētajam, bet tiesnešiem, pretēji NRA prognozēm, nebūs līdz pat pensijai jāmēģina izspriest, vai viņš ir kriminālnoziedznieks.

Nē, laikam tomēr nepriecājas, dzirdam stāstus par ārstu ieteikumiem un advokātu necilvēcīgajiem darba apstākļiem. Un redzam Lemberga rūpes par «savas lietas» turpināšanos arī nākamajās paaudzēs.

Tajā pašā dienā, kad NRA ziņoja, ka tiesas sēdes Lemberga lietā notiks katru darbdienu, noziegumos apsūdzētais sniedza «prezentāciju» Mārupes vidusskolas 3.klasē, ko ielika Ventspils pašvaldības portālā. Sirsnīgais onkulis stāstīja bērniem, ka «man tāda jocīga profesija» un kā var kļūt par tādas bērnu paradīzes kā Ventspils vadītāju. «Jāprot pateikt paldies.» «Jāmīl cilvēki.» «Jācenšas arī apģērbties tā, lai cilvēkiem patīk un pašam nav kauns.» «Jābūt labi koptiem zobiem.» Un jāēd veselīgs ēdiens.

Kas jādara, lai draugi vai «kasieri» mirst un atstāj «mantojumā» miljonus, bet pašam jāvada dienas tiesā kā apsūdzētajam, Lembergs bērniem nestāstīja, bet viņi to arī nevaicāja. Viņa it kā pieaugušie «partneri» politikā to droši vien vismaz nojauš, taču jautājumus arī laikam neuzdod un līdz ar to piekrīt būt viņa līdzzinātāji. Un māca citiem tikumīgu rīcību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu