Atlaistā rektore Rēvalde: Mana atbrīvošana ir aizmuguriska tiesāšana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vakar notikusī Ventspils Augstskolas (VeA) Satversmes sapulces sēde, kurā no amata tika atcelta VeA rektore Gita Rēvalde, izskatās pēc aizmuguriskas tiesāšanas - tādu viedokli šodien pauda Rēvalde.

Brīdī, kad Satversmes sapulces locekļi debatēja par augstskolā izveidojušos situāciju un balsoja par Rēvaldes atcelšanu, rektores nebija klāt. Viņa atstāja Satversmes sapulces sanāksmes telpas pēc sapulces darba kārtības apstiprināšanas.

«Viss notika pēkšņi. Jautājums [par rektora atcelšanu] nebija darbakārtībā,» norādīja Rēvalde. Sākotnēji sapulces darbakārtībā bijis iekļauts jautājums ar citu formulējumu - proti, aizklātā balsojumā bija paredzēts balsot par Rēvaldes darbības izvērtējumu ar diviem iespējamiem variantiem - apmierinoša darbība vai neapmierinoša darbība. «Balsojums par rektora atcelšanu bija parādījies pēc Ventspils domes ziņojuma,» piebilda Rēvalde. «Tas izskatās pēc aizmuguriskas tiesāšanas.»

«Man negribēja ļaut runāt, mēģināja mani pārtraukt,» sacīja Rēvalde, skaidrojot, kāpēc atstājusi sanāksmes telpas. Satversmes sapulces locekļi gan norādīja, ka Rēvaldei vārds tika dots un viņa izteikusies gari, turklāt Satversmes sapulces darba kārtībā bija paredzēts Rēvaldei sniegt pārskatu par savu darbību, ko viņa atteikusies darīt. Rēvalde norādīja, ka par savu darbību ir gatava atskaitīties, bet citā laikā, citos apstākļos un citā veidā, kā arī pauda viedokli, ka atcelšanas no amata rosināšanā ir redzams politiskais pasūtījums.

Tāpat Rēvalde Satversmes sapulces dalībniekiem norādīja, ka tikai iepriekšējās dienas pēcpusdienā saņēmusi Ventspils pilsētas domes revīzijas ziņojumu par VeA un Ventspils domes sadarbības līguma izpildes izvērtējumu. Līdz nākamajā dienā paredzētajai Satversmes sapulces sanāksmei, kurā dome iepazīstināja klātesošos ar revīzijas secinājumiem, augstskolas vadībai fiziski nebija iespējams sagatavot argumentētu atbildi un komentārus par ziņojuma rezultātiem, skaidroja Rēvalde.

Kā ziņots, vakar Ventspils augstskolas Satversmes sapulce nolēma atcelt no amata VeA rektori Rēvaldi.

Par Rēvaldes atcelšanu nobalsoja 21 sapulces dalībnieks, pret balsoja seši.

VeA Satversme paredz, ka VeA Satversmes sapulce ievēlē amatā un atceļ no tā rektoru. Lai gan VeA Satversmē nav atsevišķi atrunāts, ka galīgais lēmums par rektora atcelšanu jāpieņem Ministru kabinetam (MK), tomēr Augstskolu likums noteic, ka rektoru atceļ no amata MK pēc augstskolas senāta vai attiecīgās ministrijas ierosinājuma, ja rektora darbībā konstatēti likuma vai citu normatīvo aktu pārkāpumi. Arī VeA Satversme paredz, ka rektoru atceļ no amata MK pēc VeA Senāta vai Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājuma, ja rektora darbībā konstatēti likumu vai citu normatīvo aktu pārkāpumi.

Par VeA rektora pienākuma izpildītāju rekomendē VeA mācību prorektoru Kārli Krēsliņu.

VeA Satversmes sapulces lēmums par rektores atcelšanu tika argumentēts ar Satversmes sapulces debatēs dominējušo viedokli, ka Rēvalde ir zaudējusi viņai doto uzticību. Tāpat sapulcē izskanēja viedoklis, ka pašlaik vairs nepastāv tikai konflikts starp VeA un Ventspils pilsētas domi, bet situācija ir pāraugusi plašākā strīdā starp rektori un augstskolas personālu.

Kā ziņots, pēdējā laikā pasliktinājušās attiecības starp VeA rektori Rēvaldi un Ventspils pilsētas domes vadību. Iepriekš Ventspils pilsētas dome izplatīja preses relīzi, norādot, ka pašvaldība nevar palikt vienaldzīga pret negatīvajām tendencēm, kas pēdējā laikā novērojamas VeA. Pašvaldība skaidro, ka Ventspils domes un VeA sadarbības principus nosaka savstarpējais līgums, kas noslēgts 2012.gadā. Līgums paredz piecus kritērijus, kas augstskolai jāizpilda, lai saņemtu pašvaldības finansējumu. Kā norāda Ventspils dome, kopš augstskolu vada pašreizējā rektore Rēvalde, vērtējums ar katru gadu samazinājies, lai gan pašvaldības finansējums ir pieaudzis.

No amata atbrīvotā rektore iepriekš noraidīja augstskolas vadībai izteiktos pārmetumus. «VeA finanšu situācija ir ļoti uzlabojusies. Nākamgad būsim spējīgi paši līdzfinansēt un priekšfinansēt projektus. Mēs varam arī aizņemties Valsts kasē, lai neapgrūtinātu Ventspils pašvaldības budžetu,» aprīlī pauda Rēvalde. Viņa norādīja, ka sadarbība ar pašvaldību, ja tā veidojas labi, var dot pozitīvu rezultātu. «Man nav zināmi iemesli, kāpēc pasliktinājusies sadarbība starp domi un augstskolu,» aprīlī piebilda augstskolas vadītāja.

No 1996. līdz 2015. gadam pašvaldība VeA attīstībā ir ieguldījusi gandrīz 15 miljonus eiro. Pēc publiski pieejamās informācijas, līdzīgu atbalstu nesaņem neviena no Latvijas augstākās izglītības iestādēm, akcentē Ventspils dome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu