Vējonis: Valsts nedrīkst uzturēt institūciju sistēmu, kas nenodrošina pilnvērtīgu bērnu attīstību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bērnu interesēm un vajadzībām ir jābūt uzmanības centrā, un valsts un pašvaldības nedrīkst uzturēt institūciju sistēmu, kas nenodrošina bērnu pilnvērtīgu un harmonisku attīstību, tiekoties ar labklājības ministru Jāni Reiru (V), uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejā, Vējonis uzskata, ka ikvienam bērnam jāsniedz iespēja uzaugt ģimenē vai ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos. «Ir nepieciešama aktīvāka atbildīgo institūciju rīcība, lai valsts pildītu tās pienākumu īpaši rūpēties par bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības,» teica Vējonis.

Tikšanās laikā prezidents izvaicāja labklājības ministru par deinstitucionalizācijas procesa gaitu un panākto progresu, lai bērnunamu vietā veidotu bērnu vajadzībām atbilstošus sabiedrībā balstītus pakalpojumus, sniegtu nepieciešamo atbalstu audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem, kā arī palielinātu to skaitu.

«Deinstitucionalizācijas procesu nepieciešams vadīt un uzraudzīt. Svarīgi, lai deinstitucionalizācijai paredzētie Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļi stiprinātu ģimeniskās ārpusģimenes aprūpes formas, kā arī palielinātu tām pieejamo atbalstu», sacīja Vējonis.

Amatpersonas arī pārrunāja plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par notikumiem Jelgavas bērnunamā. Prezidents uzsvēra, ka atbildīgajām institūcijām ir jādara viss iespējamais, lai medijos aprakstītie pārkāpumi nevarētu notikt nevienā no Latvijas bērnu aprūpes centriem.

Vējonis un Reirs bija vienisprātis, ka bērnunamiem ir jāpaliek pagātnē, kam nepieciešama gan valsts mērķtiecīga politika, gan arī vienota izpratne pašvaldībās un sabiedrībā kopumā. Prezidents aicināja labklājības ministru aktīvāk skaidrot bērnu tiesību un ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu interešu jautājumus pašvaldībām un plašākai sabiedrībai.

LETA jau ziņoja, ka bērnu tiesības sargājošajās iestādēs nonākuši septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem Jelgavas bērnunamā, un saistībā ar notikušo ir sākta izmeklēšana, kuras laikā no amata pienākumu pildīšanas atstādinātas trīs audzinātājas.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sākotnēji sāka lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā pret trīs bērnunama darbiniecēm - divām par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu, bet vienai par emocionālu vardarbību pret bērnu. Tomēr pret vienu no atstādinātajām darbiniecēm administratīvā pārkāpuma lietvedība izbeigta.

Kā informēja VBTAI, izvērtējot divas martā un divas aprīlī veiktās bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes rezultātus, inspekcija konstatējusi, ka centrā tiek pārkāptas bērna tiesības uz privāto dzīvi un labvēlīgu sociālo vidi.

Tikmēr Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra darbinieces ir pārliecinātas, ka medijos izskanējusī informācija par notiekošo bērnunamā ir sagrozīta un nepareizi interpretēta, aģentūra LETA noskaidroja sarunās ar aprūpētājām.

Savukārt iestādes vadītāja Maija Neilande ir pārliecināta, ka bērnunamā notiekošais pašlaik tiek atainots tikai negatīvās krāsās, lai gan tā neesot taisnība. «Mēs neesam perfekti, bet ir arī daudz labu lietu,» pārliecināta bērnunama vadītāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu