Belte uzskata, ka skaidri jānosaka sponsora tiesības un pienākumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Nolikumā, kurā Latvijas Televīzijai (LTV) un Latvijas Radio (LR) bija jānosaka vienoti principi, pēc kuriem tiek izvērtēta finansējuma piesaiste sabiedriskajiem medijiem no trešajām pusēm, ir svarīgi noteikt sponsora tiesības un pienākumus, pastāstīja LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

«Jautājums praktiski ir tikai viens – (..) kādas ir sponsora tiesības un pienākumi. Tā mēs varētu to traktēt, jo mēs runājam par sponsora ietekmi uz saturu,» skaidroja Belte.

Viņš sacīja, ka projektā «Dziesmu sirdij rodi Ventspilī» bija divi sponsori - telekomunikāciju operators «Amigo» un Ventspils dome, tomēr LTV ieskatā nebija korekti, ka pārraides laikā uz skatuves parādījās Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»).

Pēc Beltes paustā, LTV vēlas par sevis veidoto saturu atbildēt, tomēr iepriekšminētā atgadījuma dēļ tā nespēja sponsorēšanas līguma ietvaros ar šo jautājumu tikt galā. «Ja mēs gribam veidot saturu un par to arī paši atbildēt, un ja mēs uzskatām, ka varbūt nebija gaumīgi uz skatuves atrasties vienam vai otram cilvēkam (..), tad mēs esam tiesīgi pieņemt lēmumus, ka mēs vienkārši vairs nesadarbosimies [ar konkrēto sponsoru],» skaidroja LTV valdes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka iepriekšminētais gadījums ir līdzīgs situācijai, kad LTV pēc Zolitūdes traģēdijas pieņēma lēmumu pārtraukt sadarbību ar mazumtirdzniecības tīklu «Maxima» saistībā ar sponsorēšanas piedāvājumiem, turpināt sadarboties ar uzņēmumu tikai reklāmas jomā. Belte sacīja, ka patlaban kopš lēmuma pieņemšanas ir pagājuši trīs gadi un «Maxima» šajā laikā LTV ieskatā ir paveikusi pietiekami daudz, lai LTV apsvērtu sadarbības atjaunošanu ar uzņēmumu sponsorēšanas jomā. «To mēs izsveram sponsorēšanas padomē kopā ar satura cilvēkiem – kopā uzklausot visus «par» un «pret»,» sacīja LTV vadītājs.

Viņš norādīja, ka LTV ir svarīga sponsoru līdzdalība dažādos projektos, vienlaikus neslēpjot, ka to finansējums LTV arī ir nozīmīgs, īpaši laikā, kad ieņēmumiem no reklāmām nav augoša tendence, kas nodrošina līdzekļus darbinieku atalgojumam un LTV ēkas uzturēšanas izmaksām.

Kā ziņots, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nākamnedēļ plāno lemt par LTV un LR izstrādātajām vadlīnijām trešo pušu finansējuma piesaistei sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai un to apstiprināšanu.

Padomes priekšsēdētāja Dace Ķezbere aģentūrai LETA norādīja, ka abi sabiedriskie mediji NEPLP iesnieguši katrs savu sponsorēšanas nolikumu, tādēļ šodien padomē plānota tikšanās ar LTV un LR pārstāvjiem, lai vienotos par kopējiem sponsorēšanas principiem sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai.

Savukārt par to, kā vadlīnijas tiks īstenotas no organizatoriskā viedokļa - vai tiks veidota sponsorēšanas padome, vai būs kāds cits pārvaldības mehānisms, lems katrs sabiedriskais medijs pats, sacīja NEPLP priekšsēdētāja.

Pēc vienošanās par sabiedriskajiem medijiem kopējiem trešo pušu finansējuma piesaistes principiem, nākamceturtdien, 14.septembrī, NEPLP sēdē lems par kopējo LTV un LR sponsorēšanas vadlīniju apstiprināšanu. Ķezbere sacīja, ka tad arī būs skaidrība, kādi būs vienotie principi sabiedriskajiem medijiem finansējuma piesaistei sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka NEPLP uzdeva LTV un LR līdz šā gada 1.septembrim izstrādāt un iesniegt padomei vienotu nolikumu, kurā formulēti principi, pēc kuriem tiek izvērtēta finansējuma piesaiste no trešajām pusēm raidījumu veidošanai atbilstoši sabiedriskajam pasūtījumam.

Ķezbere tolaik norādīja, ka abu sabiedrisko mediju lēmums pārtraukt sadarbību ar Ventspils domi radījis neskaidrību par to, kā tiek izvērtēta sadarbība ar trešajām personām, tostarp pašvaldībām, piesaistot finansējumu sabiedriskā pasūtījuma izpildei.

Vienlaikus NEPLP priekšsēdētāja uzsvēra, ka padomei nepieciešams skaidri saprast iepriekšminētos principus, lai būtu skaidrība, kā tālāk virzīt sabiedrisko mediju finansējumu.

Kā ziņots, LTV un LR šā gada jūlija sākumā nolēma pārtraukt sadarbību ar Ventspils pašvaldību izklaides raidījumu veidošanā, jo pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Ventspilij un Latvijai») ir bijis viens no aktīviem «oligarhu sarunu» dalībniekiem un apspriedis mediju ietekmēšanas un pakļaušanas veidus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu