Mūrniece prezidenta iniciatīvu par nepilsoņu bērniem dēvē par kosmētisku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pilsonības piešķiršanas jautājumi jārisina kopā ar sabiedrības integrācijas jautājumiem, intervijā telekanāla LNT raidījumam «900 sekundes» teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Viņa uzsvēra, ka parlaments Pilsonības likumu jau ir nopietni pārstrādājis, nosakot puslīdz automātisku pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušiem bērniem. Reģistrējot bērnu, viņa vecākiem tiekot uzdots jautājums par pilsonības piešķiršanu. Ja viens no vecākiem piekrīt, bērnam tiek piešķirta pilsonība.

Mūrniece Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājumus par automātisku pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņu bērniem uzskata par kosmētisku labojumu. Problēmas esot sabiedrības integrācijā un tās jārisina pašos pamatos.

Viņa piebilda, ka valdību veidojošās partijas koalīcijas sanāksmē vienojušās neatbalstīt prezidenta ierosinātās izmaiņas.

Viņasprāt, galvenās problēmas līdz ar šo izmaiņu pieņemšanu, būtu nevis 50 jauni pilsoņi, bet gan tas, ka tiktu izvirzītas nākamās prasības pilsonības piešķiršanā līdz pat tā dēvētajam nulles variantam, kad pilsonību piešķir visiem nepilsoņiem.

Mūrniece uzskata, ka pilsonības saņemšanā cilvēkiem ir jāļauj izvēlēties, nevis tā jāuzspiež. Tā esot nepilsoņu pašu apzināta izvēle. Pašlaik nepilsoņiem ir priekšrocība diezgan brīvi ceļot Šengenas zonā un uz Krieviju, piebilda politiķe.

Kā ziņots, Saeimai 21.septembrī būs jālemj, vai nodot izskatīšanai komisijās Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par nepilsoņu bērniem.

Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu, kas paredz izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību. Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Prezidenta iecere raisīja domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem. Nacionālā apvienība jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Tomēr «Vienotības» Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju «Kustība Par!», atbalsta Vējoņa iniciatīvu, bet Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija vēl lems par šo jautājumu. Savukārt opozīcijas frakcijas Vējoņa priekšlikumus atbalsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu