Laizāne: Sabiedrisko mediju vadības amatu konkursu pēdējā kārta varētu būt atklāta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrisko mediju vadības amatu konkursu pēdējā kārta varētu būt atklāta un medijiem būtu jābūt iespējai iztaujāt attiecīgos pretendentus, sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Saruna ar medijiem tiem kandidātiem, kuri būs nokļuvuši konkursa fināla kārtā, būtu gan viens no smagākajiem pārbaudījumiem, gan objektīvs rādītājs, cik labi pretendents ir spējīgs izklāstīt savu redzējumu, norādīja komisijas vadītāja.

Tomēr konkursa pirmās kārtas kandidātus varētu atklāt tikai tad, ja pretendents pats izvēlētos publiskot informāciju par sevi, uzskata politiķe. Viņa jau iepriekš pauda šaubas, ka konkursam būtu jābūt atklātam no pirmā brīža, jo, deputātes prāt, «vieglprātīgi spēlējoties ar cilvēku reputāciju» var izveidoties situācija, kad vairs nebūtu neviens, kas vēlētos piedalīties konkursā.

Konkursa rīkošanas kārtības jautājumus varētu apspriest kopā ar Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rosinātajām likuma izmaiņām. Cilvēktiesību komisija nākamgad sāks strādāt pie NEPLP rosinātajiem likuma grozījumiem, kuru mērķis ir nostiprināt profesionālās darbības kritērijus attiecībā uz kandidātiem.

Laizāne pieļāva iespēju, ka NEPLP iesniegtos priekšlikumus varētu skatīt kontekstā arī ar Saeimā izskatāmo Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumprojektu.

Kā ziņots, NEPLP vērsusies Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, rosinot mainīt sabiedrisko mediju vadības izraudzīšanās procesa kārtību, aģentūrai LETA pastāstīja padomes locekle Gunta Līdaka.

NEPLP rosina papildināt Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrības likumu ar sadaļu, kurā tiktu noteikts, ka sabiedrisko mediju valdes locekļu amatu konkurss tiek rīkots atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajai sabiedrisko mediju vadības izraudzīšanās kārtībai.

Diskusiju par pašreizējo regulējumu raisīja lēmums par Sanitas Dikas-Bokmelderes iecelšanu Latvijas Radio valdes locekli, ņemot vērā arī to, ka viņa savulaik vēlēšanās kandidējusi «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK sarakstā. Pašlaik viņa apturējusi darbību partijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu