«Brīnumaina» un dārga ārstēšana ar lūgšanām var beigties letāli

Foto: Ekrānuzņēmums no mājas lapas
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Vai jūs ticat Dievam?» šādu jautājumu, visticamāk, kaut vienu reizi ir dzirdējis gandrīz ikviens no mums – no nepazīstamiem cilvēkiem parkā, tirdzniecības centrā vai gluži vienkārši uz ielas. Portāla TVNET krievu valodas versijas žurnāliste nolēma «iet tālāk» un šā jautājuma sakarā apmeklēt vairāku Latvijā darbojošos sektu «sanāksmes», līdzi ņemot arī slēpto kameru. Projekta «Uzmanību, sektas!» otrajā rakstā portāla žurnāliste stāsta par letāliem iznākumiem gadījumos, kad cilvēki atteikušies no tradicionālās medicīnas, cerot uz izdziedināšanu, par «partnerību» un «oficiālo Dieva pārstāvi», kā arī par tiešsaistes dievkalpojumiem un lūgšanām.

Organizācijas «AntiSekt» pārstāve Svetlana Krilova, kura nodarbojas ar bijušo sektu un kultu sekotāju psiholoģisko reabilitāciju, stāsta, ka gandrīz ikviens no mums ir sastapies, piemēram, ar eleganti tērptiem Jehovas liecinieku pārstāvjiem, kas zvana pie mūsu dzīvokļu durvīm un uzrunā mūs uz ielas, lai parunātos ar mums «par radītāju» un iedotu dažus bukletus. Gadu gaitā esam pieraduši ignorēt uzaicinājumus aprunāties par Dievu vai to, kā glābt savu dvēseli. Tomēr mūsdienās šāda veida organizācijas izmanto arvien jaunas metodes jaunu sekotāju vervēšanai. Bieži vien vērojamas arī tādas situācijas, kad cilvēks pārāk vēlu pamana, ka jau ir iesaistījies sektā.

«Patīk» un «dalies»

«Dalies ar šo publikāciju [sociālajos tīklos], ieliec mūsu interneta lapai «patīk», apmeklē semināru-konferenci un saņem ekskluzīvu dāvanu» - metodes, ko auditorijas piesaistīšanai jau gadiem izmanto skaistumkopšanas saloni, tūrisma kompānijas, interneta veikali un citi uzņēmumi, šobrīd aktīvi izmanto arī sektas.

Daudzām reliģiskajām organizācijām ir savi «YouTube» kanāli, tās veido «podkāstus», dalās ar motivējošiem citātiem un stāsta par saviem jaunumiem un sasniegumiem teju visos sociālajos tīklos.

«Mums ir jau divi miljoni skatījumu «YouTube»,» savā «Facebook» profilā raksta organizācija «Prieka vēsts». «Lieliski!» - komentē sajūsminātie «Prieka vēsts» sekotāji.

Ja apmeklēsiet kādas reliģiskās organizācijas lapu, piemēram, sociālajā tīklā «Facebook», jūs, ļoti iespējams, atklāsiet, ka šo lapu ar «patīk» atzīmējis arī kāds no jūsu draugiem, paziņām vai sabiedrībā zināmiem cilvēkiem.

«Prieka vēsts»: baseins kristīšanai, veikals un sporta zāle

«Prieka vēsts» sekotāju «sanāksmes» notiek mūsdienīgā zālē, kurā ir gan skatuve, gan tribīnes, gan arī visdažādākais aprīkojums – gan projektori, gan audiovizuālā aparatūra, sinhronajai tulkošanai nepieciešamās ierīces un pat mūzikas instrumenti, kas tiek izmantoti priekšnesumos.

«Prieka vēstij» pieder liela divstāvu ēka Bērzaunes ielā Rīgā. Šajā kompleksā ir sporta zāle, baseins, kafejnīca, veikals, bērnu istabas, televīzijas studija, biroju telpas un daudz kas cits.

"Prieka vēsts" komplekss. Foto: "Prieka vēsts" interneta vietne
"Prieka vēsts" komplekss. Foto: "Prieka vēsts" interneta vietne Foto: TVNET

«Prieka vēsts» pirmsākumi meklējami pirms vairākiem gadu desmitiem, kad grupa līdzīgi domājošo atšķēlās no Rīgas «Golgātas baptistu draudzes».

Draudzei ir sekotāji ne tikai Rīgā, bet arī daudzās citās Latvijas pilsētās. «Prieka vēsts» rīko dažādus tematiskos pasākumus bērniem un jauniešiem, jauno sekotāju pulcēšanās, radošos festivālus, sieviešu forumus, rīko koncertus un izrādes.

Organizācijas interneta vietnē pieejami arī «Prieka vēsts» kalpojumu videoieraksti, kuros sludinātāji citē Bībeli, dalās pieredzē un stāsta par to, ka nepieciešams vairāk atteikties no racionālas domāšanas un uzticēties Dievam.

Tomēr «Prieka vēsts» kalpojumos notiekošais būtiski atšķiras no videoierakstiem, kas pieejami organizācijas interneta vietnē.

TVNET krievu valodas versijas žurnāliste apmeklēja «Prieka vēsts» dievkalpojumu trešdienā, un tas galvenokārt sastāvēja no «lūgšanām nesaprotamās valodās», kad cilvēki ar izstieptām rokām šūpojas no vienas puses uz otru.

Pēc kalpojuma lielākā daļa klātesošo ar saviem naudasmakiem devās pie jauna vīrieša skatuves priekšā, lai liktu naudu melnā auduma maisā, ko vīrietis turēja rokās.
Ziedojumu vākšana "Prieka vēsts" dievkalpojumā
Ziedojumu vākšana "Prieka vēsts" dievkalpojumā Foto: TVNET

«AntiSekt» pārstāvji «Prieka vēsti» raksturo kā reliģisku organizāciju ar sektas iezīmēm.

««Prieka vēstī», tāpat kā pazīstamajā sektā «Jaunā paaudze», visiem gribētājiem pēc dievkalpojumiem uz galvas tiek likta roka un notiek manipulēšana ar vestibulāro aparātu. Es zinu, ka cilvēkiem tiek lūgts turēt kājas maksimāli cieši kopā, lai cilvēks nevar «stabili stāvēt uz zemes». Ir cilvēki, kas vieglāk padodas hipnozei, viņi pēc šādām manipulācijām var just «apgaismību un attīrīšanu», tomēr tā ir tikai pašiedvesma,» norāda Svetlana Krilova.

Dievkalpojums sektā «Atdzimšana», kuru arī apmeklēja portāls TVNET, ir krietni vien «radikālāks». Tomēr kulta pazīmes un psiholoģisko iedarbošanos uz cilvēkiem tajā ir sarežģīti fiksēt oficiāli, jo šādu organizāciju darbību uzraugošā Reliģijas lietu pārvalde tika likvidēta 2013.gadā, tās funkcijas pārņemot Uzņēmumu reģistram un Tieslietu ministrijai.

«Atdzimšana»: partnerība ar Dievu un letāls iznākums

Par organizācijas «Atdzimšana» eksistenci uzzināju no skrejlapas, ko Rīgas Centrālajā stacijā man iedeva kāda atsaucīga sieviete.

Ukrainā dibinātās «Atdzimšanas» iknedēļas dievkalpojumi Rīgā sestdienās notiek telpās Āraišu ielā. Organizācijas sekotāji gan pulcējas arī trešdienās, kad apustules Svetlanas dzīvoklī Teikā notiek «mājas grupas» pulcēšanās.

Svetlanu iepriekš «skārusi atklāsme, ka viņai jāpārceļas no Ukrainas uz Latviju, lai šeit kalpotu Dievam».

Laiku pa laikam Rīgu apmeklē arī sektas dibinātājs Vladimirs Muntjans. Piemēram, viņa vadīto dievkalpojumu Rīgas Kongresu namā 2017.gada novembrī apmeklēja vairāki tūkstoši cilvēku.

"Līderu konference ar dziedināšanas lūgšanu" "Atdzimšanas" līdera Vladimira Muntjana vadībā Rīgas Kongresu namā 2017.gada novembrī
"Līderu konference ar dziedināšanas lūgšanu" "Atdzimšanas" līdera Vladimira Muntjana vadībā Rīgas Kongresu namā 2017.gada novembrī Foto: kadrs no video

Kalpojuma laikā sektas līderis veica arī «eksorcisma» seansus, kuru laikā cilvēki krita gar zemi un tika «dziedināti» no dažādām likstām.

Muntjans arī aicināja klātesošos kļūt par organizācijas «partneri», tādējādi kļūstot par «Dieva partneri». Lieki teikt, ka šis «darījums ar Dievu» ir pieejams tikai par maksu. Pēc tam, kad cilvēks ir iegādājies šo «partnerību», Dievs viņu var izārstēt no slimībām, paaugstināt algu, veicināt panākumus karjerā un tamlīdzīgi.

Muntjana lekcija "Kāpēc es esmu partneris" Rīgā 2018.gada februārī
Muntjana lekcija "Kāpēc es esmu partneris" Rīgā 2018.gada februārī Foto: kadrs no video
«Zinaīda lūdzās un vienmēr bija uzticams partneris. Viņas dēls bija slims ar tuberkulozi, un, tā kā viņš ir militārajā dienestā, viņu vajadzēja atvaļināt. Zinaīda lūdza partnerus lūgties kopā ar viņu. Pēc kāda laika dēlam tika veikta atkārtota izmeklēšana, un liels bija ārstu pārsteigums, kad viņi neko neatrada! Vēl pēc tam dēls ieguva augstāku dienesta pakāpi, viņš tika svētīts ar jaunu divistabu dzīvokli. Tas ir īsts brīnums! Mūsu Dievs ir varens! Viņš ir uzticams. Visa slava viņam!» - lūk viens no «brīnumainajiem» izveseļošanās stāstiem, ko piedzīvojuši «Atdzimšanas» partneri.

Tamlīdzīgu stāstu «Atdzimšanas» interneta vietnē ir daudz.

Lai kļūtu par partneri, ir nepieciešams noslēgt vienošanos par ikmēneša maksājumu veikšanu ar Muntjanu, kurš ir «oficiālais Dieva pārstāvis».

Pēc kāda laika, kad biju apmeklējusi jau vairākus «Atdzimšanas» dievkalpojumus un tikusies ar draudzes pārstāvi, kas bija paņēmusi mani savā «aizgādībā», es uzzināju, ka šādas «dziedināšanas» notikušas arī Latvijā. Piemēram, «bērns, kurš nevarēja staigāt, brīnumainā kārtā sāka skriet». Kā man stāsta mana jaunā paziņa, kamēr ārsti bija bezspēcīgi, māte savu bērnu esot izārstējusi ar lūgšanām.

Letāli iznākumi, kad cilvēki atsakās no tradicionālās medicīnas, izvēloties ticēt «brīnumiem», notiek salīdzinoši bieži. Šā gada pavasarī Ukrainas masu mediji vēstīja par kādu sievieti, kas «Atdzimšanai» atdevusi visus savus ietaupījumus – aptuveni 1700 eiro. Sieviete cerēja, ka «Atdzimšanas» līderis Muntjans izdziedinās viņas meitu, kas sirga ar bērnu cerebrālo trieku.

Lieki teikt, ka nekāda «brīnumaina izdziedēšana» nenotika. Palikusi bez naudas, sieviete savu bērnu noslīcināja.

Dievs iekš «Skype»

«Prieka vēsts» ir tūkstošiem sekotāju visā Latvijā, tomēr «Atdzimšanas» mērogs ir krietni lielāks – organizācijas garīgie centri darbojas vairāk nekā 12 valstīs, tostarp Krievijā, Vācijā, Izraēlā, Lietuvā, Igaunijā un Latvijā.

Kļūt par atdzimšanas sekotāju un noslēgt «partnerību» ar Dievu iespējams no jebkuras vietas pasaulē – tādā gadījumā dievkalpojumos iespējams piedalīties ar tiešsaistes saziņas lietotnes «Skype» starpniecību.

Galvenais neaizmirst regulāri pārskaitīt pieprasītās summas, izmantojot vairāku elektronisko norēķinu sistēmu piedāvātās iespējas.

Foto: Ekrānuzņēmums no mājas lapas
Pats «oficiālais Dieva pārstāvis» Muntjans savā dzimtenē Ukrainā ir plaši pazīstams. Iepriekš viņš par krāpšanu un zādzību pavadījis trīs gadus cietumā. «Atdzimšanu» dibinājis 1998.gadā. Viņam pieder arī uzņēmums, kas ražo makaronus, piedāvā kravu pārvadājumus un citus pakalpojumus.

Portāla TVNET krievu valodas versija apmeklēja vairāku reliģisko kultu sanāksmes, redzēto nofilmēja ar slēpto kameru un aprunājās ar sektās esošiem cilvēkiem. TVNET aprunājās arī ar ekspertiem. Projekta «Uzmanību, sektas!» gaitā TVNET krievu valodas versija vairāku rakstu sērijā stāstīs gan par to, kas notiek aiz «garīgo centru» durvīm, gan par šādu pseidoreliģisko organizāciju darbības tiesisko regulējumu un metodēm, ar kādām šīs organizācijas iedarbojas uz cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu