«Nacionāls apkaunojums»: britu zilās «pēcbreksita» pases ražos Eiropas Savienības uzņēmums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānija pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) atgriezīsies pie pasēm tumši zilos vāciņos - «Brexit» atbalstītāji to uzskata par valsts suverenitātes atgūšanas simbolu. Taču konkursa kārtībā jauno pasu ražošana uzticēta Francijas un Nīderlandes uzņēmumam, jo ražot pases ES izrādījies lētāk nekā Lielbritānijā, vēsta «The Guardian».

«Brexit» atbalstītāji ar neapmierinātību uzņēmuši ziņas, ka konkursā par pasu ražošanu uzvarēja nevis britu uzņēmums «De La Rue», kas ražoja ES pases sarkanajos vāciņos, bet gan Francijas un Nīderlandes kompānija «Gemalto». Par uzvarētāju pagaidām paziņots pārējiem konkursa dalībniekiem, taču oficiāli tas nav nosaukts.

Līgums tiks noslēgts uz pieciem gadiem, un šajā laikā tas Lielbritānijas nodokļu maksātājiem ietaupīs kopumā 120 miljonus sterliņu mārciņu (137 miljonus eiro).

«Uzvarētājs tika izvēlēts pārdomātā, godīgā un atvērtā konkursā,» norāda valdības pārstāvis. «Izvēlētais uzņēmums parādīja, ka vislabāk spēs apmierināt mūsu pasu dienesta vajadzības, piedāvājot kvalitatīvu un drošu produktu par vislabāko cenu mūsu klientiem un nodokļu maksātājiem.»

Kopš 2009.gada ārpus Lielbritānijas tiek ražota apmēram piektdaļa britu pasu.

Dauningstrīta paziņojusi, ka galīgais lēmums tikšot pieņemts tuvāko nedēļu laikā.

Ziņas, ka konkursā par «pēcbreksita» pasu ražošanu uzvarējusi Eiropas kompānija, ar neapmierinātību uzņēma pret «Brexit» labvēlīgi noskaņotie toriju deputāti. Parlamenta deputāte Pritija Patela to nodēvēja par «nacionālu apkaunojumu», savukārt Bils Kešs sacīja, ka «simboliski [šāds lēmums] ir pilnīgi nepareizs».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu