Lētās poļu zemenes ir klāt! Tirgus pilns ar gardumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Vasara ir klāt! Par to liek domāt ne tikai siltais laiks un nosauļojušies kolēģi, bet arī dažādi vasarai raksturīgi gardumi, piemēram, zemenes.

Šķiet, ka lielākajos Rīgas tirgos lielās spāņu zemenes varēja nopirkt visu ziemu, bet pēdējo nedēļu laikā arvien vairāk vietās parādās zemenes, kas patiešām smaržo un garšo pēc vasaras - vairums iegādāto ogu ir saldas un sulīgas.

Pirmās zemenes ir klāt!

Patlaban zemeņu klāsts Centrāltirgū ir ļoti plašs. Līdzīgi kā citus gadus, arī šīs vasaras sākumā dominē poļu, grieķu un lietuviešu zemenes. Ogas ir dažāda lieluma, kvalitātes un cenas.

Smukākas un lielākas zemenes maksā 2-3 eiro par kilogramu, bet mazākās ogas var nopirkt jau par 1,20-1,50 eiro.

Ja pērk vakarpusē un vairumā, dažviet zemeņu cenu var nokaulēt līdz pat eiro.

Pagaidām vēl ir diezgan maz Latvijā augušo zemeņu tirgotāju, bet pārdevēji saka, ka nākamnedēļ un īpaši pēc Jāņiem vietējo ogu būšot krietni vairāk.

Šonedēļ Latvijas siltumnīcās audzētas zemenes maksā aptuveni 7,00-10,00 eiro par kilogramu.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Saldie ķirši un lielogu mellenes

Līdz galvaspilsētas tirgiem atceļojušas arī dažādas citas gardas lietas, piemēram, saldie ķirši (3-5 eiro par kg), milzīgie arbūzi (0,70-1,50 eiro par kg) un sulīgās melones (1,00-1,50 eiro/kg). Parādījušās arī lielās mellenes (12-13 eiro par kg).

Tāpat ļoti plašs ir jauno tomātu, gurķu, papriku un kabaču klāsts. Ievesto dārzeņu cena ir aptuveni 1,00-2,00 eiro par kilogramu.

No Polijas uz Rīgu atceļojuši arī jaunie kartupeļi - to cena aptuveni 1,00 eiro par kilogramu.

Dažviet tirgū atrodami arī vietējā zemē izauguši dārzeņi, bet jārēķinās, ka to cena ir augstāka. Piemēram, vietējo tomātu kilograms maksā 5,00-6,00 eiro.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pavasara vitamīni veselībai

Jau ilgāku laiku tirgū tiek piedāvāts ļoti plašs zaļumu klāsts. Kā parasti, vispopulārākās ir dilles, lociņi, pētersīļi. Dažviet ir arī kinza un baziliks. Cena - aptuveni 50 santīmu par bunti (saišķīša lielums atkarīgs no tirgotāja vēlmes nopelnīt).

Līdz ar zaļumu ražu tirgū nonāk arī dažādu garšaugu buntes, kas paredzētas konservēšanai.

Vakariņās labi garšo arī vietējie redīsi (~2,50 eiro/kg) un lapu salāti (~2,00 eiro/kg), bet zupai noder skābenes (~1,50 eiro/kg).

Rabarberu kilograms maksā 80 centus.

Pircēji skeptiski par sēnēm

Veiksmīgākie pircēji jau pamanījuši pirmās gailenes un baravikas. To cena gan pagaidām vēl ļoti augsta. Sēņu kilograms maksājot vairākus desmitus eiro.

Pirms dažām dienām baravikas maksājuša pat 50 un vairāk eiro/kg.

Tirgus apmeklētāji gan bija visai skeptiski par pirmajām sēnēm - daži izteica šaubas, vai tā tiešām ir šī gada raža.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Prieks acīm un degunam

Paralēli vēderpriekiem tirgū iespējams izbaudīt arī vasaras ziedu smaržas un krāsas. Blakus visu ziemu pieejamajām rozēm un gerberām tagad varam iegādāties arī pēdējās šīs sezonas maijpuķītes un ceriņus.

Tāpat varam sevi iepriecināt ar pirmajām mežrozītēm un un pusizplaukušiem jasmīnu zariem.

Par Līgo vakara tuvumu liecina margrietiņu pušķi un īrisi.

Domājot par rudeni un ziemu, šobrīd tirgū var atrast arī piparmētras, āboliņa ziedus, ceļtekas lapas un citas lapas, kuru tēja labi noder veselības stiprināšanai vīrusu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu