Sīrijas sabiedrotā Krievija neatzīst jaunās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas pilnvaras (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Maskava neatzīst jaunās pilnvaras, ko starptautiskā sabiedrība piešķīrusi Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW), paziņojis Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Ribakovs. Jaunās pilnvaras tika ieviestas, lai organizācija varētu identificēt ķīmiskos uzbrukumus Sīrijā. Krievija daudzkārt vai nu noliegusi šādu uzbrukumu eksistenci, vai arī noraidījusi Sīrijas režīma atbildu par tiem.

«Maskava neatzīst OPCW jaunā mehānisma leģitimitāti,» paziņoja Ribakovs.

Organizācijas «izredzes un nākotne pašas par sevi kļuvušas ļoti neskaidras (..). Mēs izdarīsim nopietnus secinājumus no notikušā,» viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka OPCW dalībvalstis trešdien nobalsojušas par organizācijas pilnvaru paplašināšanu, lai tā spētu identificēt atbildīgos par ķīmisko ieroču uzbrukumiem Sīrijā. Lēmums tika pieņemts ar 82 balsīm «par» un 24 balsīm «pret».

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons atzinīgi novērtēja OPCW «svarīgās papildu pilnvaras», kas ne tikai ļaus organizācijai «identificēt ķīmisko ieroču lietošanu, bet arī norādīt uz organizāciju vai valsti, kuru tā uzskata par atbildīgu».

Taču Krievija, kas ar Sīriju un Irānu iestājās pret pilnvaru paplašināšanu, paziņoja, ka šāds solis liecinot par OPCW atrašanos uz sabrukuma robežas.

«OPCW grimst kā «Titāniks»,» sacīja Krievijas vēstnieks Nīderlandē Aleksandrs Šuļgins, piebilstot, ka Krievija varētu izstāties no šīs organizācijas.

Krievija ar saviem sabiedrotajiem uzstāj, ka OPCW piešķirtās pilnvaras pateikt, kas sarīkojis uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, ir ārpus tās legālā mandāta ietvariem, jo šāda vara esot tikai tādām institūcijām kā ANO Drošības padome.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu