Francija plāno noteikt mēnesi ilgu obligāto nacionālo dienestu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā 20 gadus pēc obligātā karadienesta atcelšanas Francijas valdība trešdien iepazīstinājusi ar plānu visiem jauniešiem iziet vienu mēnesi ilgu obligātu nacionālo dienestu.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pagājušajās gadā pirmsvēlēšanu kampaņā solīja, ka nacionālais dienests būs «brālības skola».

Visiem 16 gadus vecajiem jauniešiem būs jāpavada 15 dienas kopīgā dzīvesvietā, paziņoja izglītības ministrs Žans Mišels Blankē.

Programma ietvers «dienesta iezīmes, taču arī kaut ko noderīgu pašiem jauniešiem, veselības pārbaudes, neizglītotības risināšanu», sacīja Blankē, piebilstot, ka tā būs «sociālās sajaukšanās» forma.

Vēl 15 dienas būs «daudz personalizētākās, kuras organizēs instruktors» un detaļas tiks izstrādātas tālākās konsultācijās.

Pēc tam jaunieši vecumā no 16 līdz 25 gadiem, ja to vēlēsies, varēs trīs līdz 12 mēnešus strādāt brīvprātīgo darbu tādās jomās kā aizsardzība, sociālā aprūpe vai kultūra, sacīja Blankē.

Šomēnes 15 jauniešu un studentu organizācijas šomēnes nosodīja Makrona plānus, norādot, ka jaunieši Francijā jau ir dziļi iesaistīti brīvprātīgo darbā un ka to nevajadzētu pārvērst par kaut ko obligātu.

Kā pavēstīja valdības preses pārstāvis, lai programmu noteiktu par obligātu, būs nepieciešam konstitūcijas grozījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu