Lietuvā pieaugs karavīru algas (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lietuvas Seims trešdien atbalstījis Aizsardzības ministrijas ierosinājumu par karavīru algu palielināšanu.

Lēmums pieņemts ar visu 96 parlamenta sēdē klātesošo deputātu vienprātīgu atbalstu.

Paredzēts, ka 2018. un 2019.gadā karavīru algas pieaugs par 10%, bet 2020.gadā - par 5%. Salīdzinājumā ar 2016.gadu algas palielināsies vidēji par 30% .

Šim mērķim četru gadu laikā iecerēts atvēlēt aptuveni 83 miljonus eiro, un pirmais paaugstinājums gaidāms jau jūlijā.

«Lielāks aizsardzības sistēmas finansējums pirmām kārtām jāsajūt pašiem karavīriem - ne tikai kā bruņojuma un infrastruktūras modernizācija, bet arī kā lielākas algas un labāka sociālo garantiju pakete,» uzsvēris aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

Viņš atgādinājis, ka būtiska karavīru algu pārskatīšana nav notikusi divpadsmit gadu garumā, tādēļ šis solis bija jāsper - īpaši jau tāpēc, lai piesaistītu vairāk personāla profesionālajam karadienestam, saglabātu esošo personālu un motivētu karavīrus veidot karjeru.

Kā norādījusi Aizsardzības ministrija, algu paaugstināšanu visvairāk izjutīs zemākā un vidējā posma karavīri, kuru visvairāk trūkst.

Paredzētas arī jaunas sociālās garantijas un konkrētāk aprakstīts, kādos gadījumos karavīrs pie algas varētu saņemt arī piemaksu vai prēmiju.

Alga ikvienam karavīram tiks palielināta individuāli - atkarībā no dienesta pakāpes un šajā pakāpē nodienētā laika. Šo sistēmu plānots ieviest no 2019.gada.

Kā liecina Aizsardzības ministrijas dati, 2017.gadā ierindnieks, kas nodienējis gadu, «uz rokas» saņēma 536 eiro. 2020.gadā viņa neto algai, nerēķinot piemaksas, būtu jāsasniedz 665 eiro.

Seržantu alga šai laikā celsies no 665 līdz 836 eiro, bet kapteiņu alga - no 935 eiro līdz 1208 eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu