G6 un Tramps: atskats uz aizvadīto G7 samitu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedēļas nogalē noslēdzās G7 samits ar ASV, Kanādas, Vācijas, Lielbritānijas, Francijas, Itālijas un Japānas piedalīšanos. Šoreiz samits tika aizvadīts Trampa zīmē, sākot ar ASV prezidenta izteikumiem par nepieciešamību no jauna uzņemt pasaules lielvalstu grupā Krieviju un beidzot ar dusmīgiem tvītiem pēc tam, kad Tramps pāragri pameta G7 samitu, lai Singapūrā gatavotos šīs nedēļas samitam ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu. Politiskie komentētāji norāda uz Trampa atsvešināšanos no Rietumvalstīm un demokrātiskajām vērtībām.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Tramps vēlas Krievijas atgriešanos G7

Tramps vēl pirms ierašanās samita vietā paspēja sacelt ažiotāžu ar paziņojumu, ka vajadzētu atjaunot Krievijas dalību G7. Kā zināms, pasaules lielvaru grupa izslēdza Krieviju pēc Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupācijas.

«Kāpēc mums ir tikšanās bez Krievijas?» pavēstīja Tramps, dodoties uz G7 samitu Kanādā. «Viņiem būtu jāļauj Krievijai atgriezties, jo mums vajadzētu Krieviju pie sarunu galda.»

«Es esmu bijis Krievijas ļaunākais murgs,» sacīja Tramps. «Taču, to sakot, Krievijai vajadzētu būt šajā sanāksmē.»

Jaunais Itālijas premjers Džuzepe Konte, kura populistu koalīcija mudina Eiropas Savienību (ES) veidot ciešākas attiecības ar Maskavu un atcelt Krievijai noteiktās sankcijas, atbalstīja Trampa nostāju. No citiem Rietumvalstu pārstāvjiem gan Tramps atbalstu neguva.

Vācijas kanclere Angela Merkele izteicās, ka Trampa argumenti šajā jautājumā viņu «nav pārliecinājuši».

 
Foto: AFP/ScanPix

Neizdodas sastādīt kopīgu noslēguma paziņojumu

Tramps vēl pēc G7 samita noslēguma negaidīti atsauca ASV atbalstu noslēguma ziņojumam jeb komunikē. Tas bija pirmais tāds gadījums «lielā septītnieka» vēsturē.

«Ņemot vērā Džastina melīgos paziņojumus viņa preses konferencē un faktu, ka Kanāda nosaka milzīgus tarifus mūsu ASV fermeriem, strādniekiem un uzņēmumiem, es esmu uzdevis mūsu ASV pārstāvjiem neatbalstīt komunikē, kamēr mēs izvērtējam tarifus automobiļiem, kas pārpludina ASV tirgu,» atrodoties savā lidmašīnā, tviterī ierakstījis Tramps.

Neraugoties uz Trampa lēmumu atsaukt ASV atbalstu G7 samita komunikē, Eiropas Savienība (ES) joprojām atbalsta šo noslēguma dokumentu, sacīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

«Vācija atbalsta saskaņoto komunikē,» savukārt sacīja Vācijas kancleres Angelas Merkeles oficiālais pārstāvis.

Kanādas premjera birojs noraidīja Trampa pārmetumus. «Premjerministrs nepateica neko tādu, ko viņš nebūtu iepriekš teicis publiski vai privātās sarunās» ar Trampu, norādīja Trudo birojs.

 
Foto: EPA/Scanpix

Trampa palīgs vaino Kanādas premjerministru nodevībā

Tramps atsauca savu atbalstu G7 samita noslēguma paziņojumam, par ko tik tikko bija vienojušies valstu līderi. Viņš publicēja dusmīgu tvītu, kas bija vērsts pret Kanādas premjerministru Džastinu Trudo.

Domājams, ka Trudo izteikumi preses konferencē, ka Kanādai uzliktie tarifi saņems līdzvērtīgu atbildi, bija iemesls, kāpēc Tramps atsauca atbalstu G7 komunikē.

Trampa tvīts izsauca asu reakciju no viņa padomniekiem. Trampa padomnieks ekonomikas jautājumos Lerijs Kadlovs izteicās, ka Trudo «iedūra mums dunci mugurā» - liekot domāt, ka Trudo izteiktā kritika Trampa tirdzniecības politikai esot diskreditējusi ASV prezidentu pirms gaidāmā samita ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu.

Cits Trampa padomnieks Pīters Navarro savukārt pateica, ka Trudo «ellē ir īpaša vieta». Eiropadomes prezidents Donalds Tusks atbildēja, ka Trudo esot paredzēta «īpaša vieta paradīzē» par viņa līderību G7 samitā.

 
Foto: Reuters/ScanPix

«Godīgā tirdzniecība tagad saucama par muļķu tirdzniecību»

Trampa tvītošana nerimās arī pirmdien, vēršoties pret Vašingtonas tuvākajiem sabiedrotajiem un vainojot tos ASV ārējās tirdzniecības deficītā.

«Godīga tirdzniecība tagad saucama par muļķu tirdzniecību, ja tā nav abpusēja,» teica Tramps. «Kāpēc man kā ASV prezidentam jāļauj valstīm gūt milzu ārējās tirdzniecības pārpalikumus, kā viņi to darījuši gadu desmitiem, kamēr mūsu lauksaimnieki, strādnieki un nodokļu maksātāji maksā tik lielu un negodīgu cenu?»

Tramps arī kritizēja NATO dalībniekus par neproporcionāli mazām iemaksām alianses budžetā, vēsta aģentūra «Reuters».

 
Foto: EPA/ScanPix

ASV pret Rietumiem

Improvizētā preses konferencē pirms aizbraukšanas no samita vietas Tramps savas personīgās attiecības ar pārējiem G7 valstu līderiem raksturoja ar atzīmi «10 no 10». Taču neizskatās, ka pārējie G7 valstu vadītāji ir līdzīgās domās.

Vācijas kanclere Angela Merkele samita beigās rezumēja, ka Trampa rīcība esot bijusi «drūma un mazliet depresīva», un mudināja starptautiskajā saziņā ieturēt civilizētāku pieeju. «Situācija nav pārāk jauka,» Merkele teica intervijā Vācijas sabiedriskajai televīzijai. «Es nedomāju, ka retorikas jaukšana kaut ko uzlabos.»

«Dažreiz man rodas iespaids, ka ASV prezidents uzskata, ka tikai viena puse uzvar un otra zaudē,» teica Merkele, piebilstot, ka abas puses var būt ieguvējas.

Francijas prezidents Emanuels Makrons nopēlis Trampa «dusmu lēkmes» G7 samitā. «Starptautisko sadarbību nevar diktēt dusmu lēkmes un sīkas piezīmes,» norāda Makrons. «Mēs divas dienas strādājām pie [kopīga] paziņojuma un atbildībām. Mēs pie tiem pieturēsimies, un tas, kurš tos neievēros, izrādīs savu nesakarību un nekonsekvenci.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu