Vides aktīvisti Baltijas jūrā protestē pret Krievijas peldošo atomelektrostaciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GREENPEACE / REUTERS

Vides aktīvisti Baltijas jūrā protestē pret Krievijas peldošo atomelektrostaciju, kas tiek transportēta no Sanktpēterburgas uz Murmansku un tālāk uz Arktikas reģionu.

Protestus sarīkojusi vides aktīvistu organizācija «Greenpeace».

Krievijas valsts atomenerģētikas korporācija «Rosatom» paziņojusi, ka Krievijas konvoja kuģi sadarbībā ar Zviedrijas krasta apsardzi un Dānijas floti netālu no Bornholmas salas pārtvēruši aktīvistu mēģinājumu bīstami tuvu pietuvoties «Rosatom» peldošajai atomelektrostacijai.

Zviedrijas un Dānijas varasiestādes savukārt ziņo, ka nekas neadekvāts nav noticis, kamēr Krievijas kuģi virzījušies cauri abu valstu ūdeņiem.

Fotogrāfijā no notikumu vietas redzams, ka uz «Greenpeace» kuģa izkārts plakāts ar uzrakstu «Peldoša atomelektrostacija? Nopietni?».

Peldošā atomelektrostacija «Akademik Lomonosov» tiek vilkta no Sanktpēterburgas uz Murmansku, kur tiks uzpildīta ar kodoldegvielu, un pēc tam tā tiks pievienota elektroapgādes tīklam Krievijas tālajos ziemeļos.

«Greenpeace» uzskata, ka peldošā atomelektrostacija nav droša.

«Uz vāji aizsargāta pontona bīstamās kodoltehnoloģijas kļūst vēl bīstamākas,» norādīts «Greenpeace» paziņojumā.

«Rosatom» savukārt noraida šo kritiku, skaidrojot, ka «Akademik Lomonosov» ir mazi modulāri rektori, kas aprīkoti ar modernākajām drošības sistēmām, un stacija būvēta, balstoties uz izmēģinātām un pārbaudītām tehnoloģijām.

Paredzēts, ka «Akademik Lomonosov» aizstās novecojušo atomelektrostaciju Čukotkā, kā arī vienu akmeņogļu spēkstaciju, sniedzot «tīru, drošu un uzticamu enerģiju desmitiem tūkstošiem Čukotkas iedzīvotāju,» norādīts «Rosatom» paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu