«Līgo mežā»: ugunskurā ceptas rupjmaizes klaips

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maize vienmēr latvietim bijusi svēta lieta, kam katros godos bija galdā jāierāda īpaša vieta. Jāņi nav izņēmums, tāpēc mācīsimies kopā, kā maizi izcept tepat – mežā. Jā, tepat ugunskurā.

Gatavojoties un svinot Jāņus, «Egoiste» jau tradicionāli piedāvā noderīgus padomus un dažādas vasaras saulgriežu ēdienu receptes, kas tapušas nekur citur kā dabas svētnīcā – mežā! Šogad par mūsu meža garšas gidu izvēlējāmies talantīgo šefpavāru Ritvaru Tomu Loginu. Uzzini, kā no tā visa, kas aug tev apkārt, var ēdienu pagatavot ne vien aizraujoši, bet arī ļoti garšīgu.

Pagatavojam maizes mīklu, būs nepieciešamas šādas izejvielas (gramos):

  • Rudzu milti 300

  • Kviešu milti 300

  • Sāls 12

  • Ūdens 375

  • Melase 40

  • Medus 40

  • Ķimenes 10

  • Fenheļa sēklas 10

  • Melnie pipari 2

  • Raugs (presētais) 10

Paldies maizes pazinējam Kārlim Langinam par recepti!

Kad maizes mīkla uzrūgusi, kārtīgi samīcām vēlreiz. Izmantosim trauku, kurš tautā iesaukts par pīli. Iesmērējam to ar olīveļļu, saliekam kļavas vai ozola lapas, pārkaisām tās ar miltiem un ievietojam pārmīcīto mīklu. Iegriežam tajā jumīti un atstājam uz nepilnu stundu atkal parūgt. Kad mīkla ir pamatīgi uzrūgusi, atbrīvojam ugunskurā vietu, atstājam nedaudz oglīšu un liekam virsū. Uzberam karstas ogles arī uz «pīles» vāka un cepam aptuveni nepilnas 40 minūtes. Atceries, kad maize gatava, tai vismaz pusstundu ir jāatpūšas. Kad maizīte atpūtusies, griežam un baudām.

Lai labi garšo!

Otrā šīsdienas «Līgo mežā» sērijā uzzini, kā mežā top melnais Jāņu siers!

Īpašs paldies video tapšanā Latvijas garšu pazinējam Ritvaram Tomam Loginam, kā arī visai TVNET komandai: Mārtiņam Otto, Gerdai Pulkstenei, Artūram Krūmiņam, Jānim Škaparam.

Tērpi no: Linotēka, Crown Me, Paviljons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu