ANO: Gazas josla atrodas uz kara sliekšņa

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā sadursmju eskalācija starp Izraēlu un islāmistu kustību «Hamas» ir novedusi Gazas joslu uz kara sliekšņa, trešdien ANO Drošības padomei pavēstīja ANO īpašais koordinators Tuvo Austrumu miera procesā Nikolajs Mladenovs.

«Šis pēdējais uzbrukumu vilnis ir brīdinājums mums visiem, cik tuvu kara slieksnim mēs esam katru dienu,» paziņoja Mladenovs. «Neviens Gazā nevar atļauties karu.»

Padome tikās ārkārtas sēdē pēc ASV lūguma, kas aicināja padomi nosodīt «Hamas» un grupējumu «Islāma džihāds» par raķešu šaušanu uz Izraēlu.

Taču ASV izstrādāto paziņojumu nobloķēja Kuveita, kura pārstāv arābu valstis.

Izraēlas gaisa spēki naktī uz trešdienu Gazas joslā trāpījuši vēl 25 kustības «Hamas» militāriem mērķiem, trešdien pavēstīja Izraēlas armija. Triecieni veikti, reaģējot uz neseno Gazas joslas kaujinieku veikto Izraēlas teritorijas apšaudīšanu ar raķetēm un mīnmetēju šāviņiem.

Izraēla arī noliedza palestīniešu paziņojumus par it kā panākto pamiera vienošanos.

Nule kā notikusī bruņotā eskalācija ir nopietnākā kopš 2014.gada kara, raisot bažas, ka Gazas joslas un Izraēlas starpā atkal varētu izraisīties karš - jau ceturtais kopš 2008.gada.

Izraēlas triecienu mērķu vidū bijušas dronu nojumes, raķešu izgatavošanas darbnīcas un «militārās bāzes», teikts Izraēlas armijas paziņojumā.

Izraēla jau otrdien paziņoja, ka pēc grupējumu «Hamas» un «Islāma džihāds» veiktās apšaudes Gazas joslā uzbrukusi vismaz 35 kaujinieku objektiem.

Izraēla otrdien paziņoja, ka dienas laikā uz tās teritoriju izšautas aptuveni 70 raķetes un mīnmetēju šāviņi. Daļu pārtvērusi pretgaisa aizsardzības sistēma.

Atbildību par Izraēlas apšaudīšanu kopīgā paziņojumā, kādi tiek izplatīti ārkārtīgi reti, uzņēmās «Hamas» un «Islāma džihāds», skaidrojot, ka tā bijusi atmaksa par Izraēlas uzbrukumiem viņu pozīcijām.

Trešdiena Gazas joslā pagāja relatīvi mierīga.

Spriedze uz Gazas joslas un Izraēlas robežas saasinājusies kopš 30.marta, kad palestīnieši, pieprasot nodrošināt bēgļu tiesības atgriezties dzimtajās zemēs mūsdienu Izraēlas teritorijā, līdzās robežai sāka rīkot protestus.

Palestīniešu skaits, kurus Izraēlas drošības spēki nogalinājuši šo protestu gaitā, pārsniedzis 120.

Mūsdienās Gazas joslā dzīvo aptuveni divi miljoni palestīniešu. To lielākā daļa ir palestīniešu bēgļi, kas 1948.gadā devās bēgļu gaitās no teritorijām, kas mūsdienās atrodas Izraēlas sastāvā, kā arī viņu pēcteči.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu