Kopā ar Annu. Flirts vai jau noziegums? Pavedināt vai tomēr ne?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Nesen pasauli pāršalca «Me too» akcija, kurā sievietes ASV iebilda pret seksuālu visatļautību profesionālajā jomā. Izveidojās milzu atsaucības vilnis, kas pārņēma teju visu Eiropu un pasauli. Sievietes nāca klajā ar saviem stāstiem, kas ietvēra milzu pazemojumu un diskrimināciju darba tirgū. Pamata ideja - vīrietis, būdams darba jeb profesionālās attiecībās ar sievieti, izsaka seksuālu piedāvājumu, kuru pieņemot sieviete var turpināt iesākto projektu vai iecerēto darbu, bet ja seksuālā vēlme netiek apmierināta - darbs ir vējā.

Pāris mēnešus vēlāk akcijai pretim stājās franču dāmas ar apgalvojumiem, ka flirtēt ir lieliski! Svītas priekšgalā tika izvirzīta aktrise Katrīna Denēva, kas gan drīzumā atkāpās un izteica līdzjūtību un nožēlu par seksuālas vardarbības upuriem. Pati dāma, spriežot pēc internetā atrodamās informācijas, ir veidojusi personīgas attiecības ar filmu režisoru Rodžeru Vadimu (Roger Vadim), aktieri Marčello Mastrojani (Marcello Mastroianni), kā arī kinematogrāfu Hjūdžu Džonsonu (Hugh Johnson).

Tā sakot - mākslas pasaule vieno dvēseles!

Tēma tika pacelta, iesaistījās arī dažs labs vīrietis šeit pat Latvijā, teikdams, ka arī vīrieši ir upuri un tiekot seksuāli paverdzināti, un, ja vēl deva vārdu kādam, kas, šķiet, pamatu pamatos neieredz sieviešu «sugu», tad jau izrādījās, ka visa ļaunuma sakne ir sieviete, tā sakot,

atgriezāmies viduslaikos, kad mēdza dedzināt raganas,

kaut vai tikai tāpēc, ka skaistā sieviete radīja seksuālu iekāri un tādēļ, visticamāk, bija ragana.

Tēma skaļa, akcija arī, un burbulis ap to gana liels. Šobrīd viss norimis, bet mēs jau palikām. Palikām valstī, kurā es neatminos, ka būtu bijusi kāda tiesvedība par seksuālu uzmākšanos darba vietā. Un arī sabiedrībā radās šķelšanās: flirtēt drīkst - flirtēt nedrīkst!

Nedaudz pat tika mesta šaubu un bažu ēna, kā gan uzrunāt simpātisko meiteni vai puisi, vīrieti vai sievieti, lai tas netiktu traktēts kā nepiedienīgs seksuāls piedāvājums vai uzmākšanās. Palikām ar jautājumu un skaidru atbildi neguvām.

Foto: Depositphotos.com

Ir divi varianti - vai nu Latvija ir tik inteliģenta valsts, kurā šādas aizvēsturiskas problēmas vienkārši nepastāv, vai arī viss notiek, tikai, iespējams, upuri klusē vai pat nemāk atšķirt - kur tad beidzas viegls flirts un kad tas pārtop par nepiedienīgu, diskriminējošu un pazemojošu piedāvājumu.

Ja nedaudz atkāpjamies un paskatāmies uz ASV un Franciju no malas, šeit satiekas dažādas kultūras, un katrs situāciju izprot, izejot no savu vērtību un pasaules uztveres mērauklas. Katrīnai Denēvai, visticamāk, ņemot vērā viņas kino pieredzi un to laiku, kad viņa bija pasaules slavas zenītā, pat visļaunākajos murgos nevarēja rādīties, ka pret viņu izturētos tā, kā var noprast, to ir darījis ASV filmu producents Vainšteins pret saviem iekāres objektiem. Pasaule ir mainījusies! No dziļas cieņas un pietātes, augstām elegances, ētikas un morāles normām, mēs esam atkrituši līdz dibenu kratīšanas mākslas triumfam, sauktam par «tverkingu», un skaistu eleganci bieži vien nomaina skaļa un bezgaumīga izrādīšanās, kas robežojas ar klaju vulgaritāti. Paradoksāli, bet pārsvarā to var saskatīt tieši ASV pasākumos.

Eiropa vēl turas!

Ko iesākt un kā būt ar seksuālo robežu un normu ievērošanu? Sāpīgā un aizdomās turētā ir tieši profesionālā joma. Kafejnīcas, parki, bāri, ballītes un iepazīšanās uz ielas nav aizdomās turēto sarakstā. Bet tieši darba vietas jeb potenciālās darba vietas. Un pēkšņi nāk prātā padomju laika filma «Dienesta romāns». Bet protams, ka tas notiek arī šodien un cilvēki saskatās arī darba vietās.

Kur ir tā robeža, kad darba vietā var vai nevar izrādīt personīgu interesi?

Visticamāk, tieši cieņa pret otru personu būs vadlīnija un tā smalkā sajūta, un nianse, ko burtos ietērpt pat īsti nevar, bet ko sajūt divi cilvēki viens pret otru - patīk - nepatīk, interesē vai neinteresē kategorijā.

Varam būt godīgi pret sevi, atbildīgi par to, kas notiek mums apkārt, un uzmanīgi pret saviem kolēģiem jeb topošajiem kolēģiem. Cilvēks ir un paliek seksuāla būtne, un

tomēr, lai būtu šī vārda cienīgi, mums ir jāievēro gadu tūkstošos izkoptās kultūras, morāles, ētikas un arī inteliģences normas.

Jauku dienu vēlot, Anna Krimele

Tos, kuri ir gatavi jaunam ceļojumam pie sevis, aicinu pievienoties jaunai personības izaugsmes grupai, kuras sākums būs februārī!

PIESAKIES Annas vieslekcijai TE!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu