Vai Latvija ir introvertu valsts? Spriež ārvalstu mediji

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Introvertu valsts - tā Latvija tika pieteikta Londonas Grāmatu tirgū. Komiksos par introverto latviešu rakstnieku I. sevi var atpazīt ne tikai pašmāju rakstnieki, bet arī ikviens latvietis. Šo ideju uztvēruši ārvalstu mediji, kas piekrīt: latvieši patiešām ir introvertu tauta.

«Mana pirmā diena Latvijas galvaspilsētā Rīgā nelīdzinājās pastaigai nevienā citā Eiropas galvaspilsētā,» raksta BBC žurnāliste Kristīna Ro.

«Spoži spīdēja saule, un es gāju cauri Kronvalda parkam. Dažbrīd likās, ka vienīgie trokšņi nāk no garāmbraucošajām automašīnām un tūristu pļāpām. Kad redzēju latviešus staigājam kopā, viņi parasti klusēja un ieturēja distanci viens no otra. Man radās iespaids, ka tie nav paši sabiedriskākie cilvēki.»

Žurnāliste norāda, ka introversija varētu būt latviešu radošā gara atslēga, jo zinātniskajos pētījumos atklāta sakarība starp radošumu un vienpatību. Nav noliedzams, ka Latvija ir radošu ideju pilna valsts, jo šeit ir viens no proporcionāli lielākajiem radošā darba tirgus segmentiem Eiropas Savienībā (ES), liecina Eiropas Komisijas (EK) dati.

Viņa norāda uz vēl citām latviešu introvertās dabas izpausmēm - nesmaidīšanu pretimnācējiem un faktu, ka pat Dziesmu un deju svētki notiek tikai reizi piecos gados - citādi būtu par daudz.

Iespējams, latviešu mentalitāti veidojuši vēsturiskie apstākļi - salīdzinoši zemais iedzīvotāju blīvums un dzīvošana viensētās.

Arī mūsdienās divas trešdaļas latviešu dzīvo dzīvokļos un nelabprāt dala dzīvojamo platību ar dzīvokļa biedriem.

Taču Ro norāda, ka Latvijas sabiedrība nav viendabīga, jo tajā ir liela etniskā dažādība, kā arī pastāv atšķirības starp padomju «piespiedu komunālajā dzīvesstilā» uzaugušo paaudzi un jauniešiem, kas auguši kapitālismā un kosmopolītiskā vidē.

Šo ideju pārtvēruši arī citi ārvalstu mediji. Indijas portāls «Reporter Live» publicējis rakstu ar nosaukumu «Latvija - introvertu paradīze», kurā norāda, ka latvieši esot vienpaši un dod priekšroku noslēgtam dzīvesveidam.

«Latvijas iedzīvotāji bieži raksturo introversiju kā tipisku nacionālā rakstura sastāvdaļu,» raksta BBC Krievijas serviss.

Latviju Londonas grāmatu tirgū šogad pārstāvēja Nora Ikstena, kuras grāmatas «Mātes piens» tulkojumu angļu valodā martā izdeva britu izdevniecība «Peirene Press». Delegācijā bija arī latviešu rakstnieki Kārlis Vērdiņš, Luīze Pastore un Inga Ābele. Speciāli dalībai Londonas grāmatu tirgum tika izstrādāta kampaņa «#iamintrovert» («Es esmu introverts»). Nozīmīgu kampaņas daļu veidoja atjautīgu komiksu sērija «The Life of I.», kuras galvenais varonis, introvertais latviešu rakstnieks I., atspoguļo ne vien pašmāju rakstniekus, bet latviešus kopumā.

Latvijā dzīvojošais žurnālists Maiks Koljērs rakstā portālam «Publishers Weekly» norāda, ka šāda mārketinga pieeja esot bijusi visai riskanta, taču galu galā kļuvusi ļoti populāra.

«Kampaņas sākumā bija diezgan krasa pretreakcija no «pozitīvistiem», kuri dod priekšroku ierastajai pieejai un sekošanai komunikācijas klišejām - ka mēs esam smaidoši, atvērti un perfekti,» stāsta kampaņas idejas autore Una Rozenbauma. «Bet tie nebija rakstnieki; tie bija daži lasītāji. Rakstnieki atbalstīja kampaņu un atzina, ka ir introverti. Ironiskā kārtā tagad reakcija kopumā ir pozitīva.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu