Trīs vidusskolu skolēni angļu valodas eksāmena domrakstu pārrakstīs 13. jūnijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ņemot vērā 13. martā notikušo starpgadījumu angļu valodas eksāmenā, skolēniem no Skaistkalnes vidusskolas, Valles vidusskolas un Madonas Vakara un neklātienes vidusskolas 13. jūnijā pēc brīvas izvēles būs iespēja pārrakstīt angļu valodas eksāmena domrakstu, un gandrīz visi jaunieši šo iespēju izmantos, informē Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Šogad tika konstatēts starpgadījums eksāmenu norisē Skaistkalnes vidusskolā, kur angļu valodas eksāmenu kārtoja desmit šīs skolas, kā arī astoņi Valles vidusskolas skolēni, un Madonas Vakara un neklātienes vidusskolā, kur eksāmenu kārtoja 19 skolēni, kad skolu vadība skolēniem neizdalīja domrakstu tematus, kā rezultātā skolēni domrakstus rakstīja par pašu izvēlētiem tematiem.

Tā kā darbi netika ieskaitīti, skolēniem tika dota iespēja 13. jūnijā atkārtoti kārtot eksāmena rakstu daļu, iepriekš uzrakstot iesniegumu. Kā apliecina VISC, gandrīz visi norādīto skolu jaunieši ir apstiprinājuši, ka piekrīt eksāmena kārtošanai.

Kā norāda VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Bērziņa,

tas, ka no vairāk kā 300 skolām tikai divas nav kārtīgi iepazinušās ar noteikumiem, ir vairāk pozitīvs rādītājs, turklāt šogad eksāmenu norisē pārkāpumi nav konstatēti un kopumā eksāmenu norise ir vērtējama pozitīvi.

Tā kā rakstu daļa un domrakstu tematu lejupielādēšana un izsniegšana skolēniem ir paredzēta arī latviešu valodas un vēstures eksāmenos, VISC atkārtoti Izglītības pārvaldēm ir nosūtījis normatīvus, ar kuriem eksāmenu vadītājiem ir rūpīgi jāiepazīstas.

Plānots, ka šogad 12. klašu centralizētos eksāmenus kopumā kārtos aptuveni 15 000 skolēnu, prognozē VISC. Kopējais vidusskolēnu absolventu skaits būs zināms pēc visu paredzēto eksāmenu nokārtošanas.

Skolēniem vēl ir nepieciešams nokārtot divus obligātos centralizētos eksāmenus - latviešu valodā (22. maijā) un matemātikā (25. maijā), savukārt izvēlētajos mācību priekšmetos eksāmeni paredzēti šādos datumos:

Latvijas un pasaules vēsturē 28. maijā;

bioloģijā 30. maijā;

fizikā 4. jūnijā;

ķīmijā 6. jūnijā;

informātikā: rakstu daļa - 21. maijā, praktiskā daļa - 21. un 22. maijā;

ģeogrāfijā 1. jūnijā;

ekonomikā 8. jūnijā;

mazākumtautību valodā un literatūrā (krievu) mazākumtautību izglītības programmās 11. jūnijā.

Pērnā gadā Valsts izglītības satura centrs (VISC) no vairākām izglītības iestādēm saņēmis informāciju par latviešu valodas centralizētā eksāmena domraksta tematu noplūdi. Vēlāk noskaidrots, ka apsūdzēta ir Rīgas Ostvalda vidusskolas direktores vietniece Kristīne Zilberte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu