ES no jauna apliecina atbalstu Irānas kodollīgumam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) otrdien sarunās ar Teherānu no jauna paudusi atbalstu kodollīgumam ar Irānu. Šis atbalsts pausts tikai dažas stundas pirms ASV prezidenta Donalda Trampa gaidāmā paziņojuma par to, vai Savienotās Valstis no šīs vienošanās izstājas.

Lielbritānijas, Vācijas un Francijas pārstāvji, kā arī augsta ranga ES amatpersona Briselē tikās ar Irānas ārlietu ministra vietnieku Abasu Aragči un «izmantoja šo iespēju, no jauna apliecinot savu atbalstu tam, lai visas puses turpina pilnā mērā un efektīvi īstenot šo vienošanos», teikts ES paziņojumā.

ES ir gatava ievērot vienošanos, «kamēr Irāna ievēro savas saistības», pēc sarunām apliecināja avots Vācijas Ārlietu ministrijā. Arī «nākamajās dažās dienās ir svarīgi uzturēt kontaktus ar visām pusēm, lai novērstu nekontrolētu eskalāciju,» piebilda avots.

Tramps pirmdien paziņoja, ka savu lēmumu par tālāko ASV līdzdalību Irānas kodollīgumā paziņos otrdien.

Kā ziņots, Tramps piedraudējis izstāties no viņa priekšteča Baraka Obamas laikā noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu, ja Eiropas valstis, kas arī to parakstījušas, nepiekritīs atļaut stingrāku kontroli pār Teherānas raķešu programmu un noteikt Irānai paliekošus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu. Šobrīd tādi ierobežojumi noteikti līdz 2025.gadam.

Teherāna savukārt brīdinājusi, ka tā aktivizēs savu kodolprogrammu, ja ar lielvarām noslēgtā vienošanās izjuks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu