Tramps no G7 samita plāno doties prom pirms diskusijām par klimatu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sipa USA/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps plāno no G7 Kanādā samita doties prom jau sestdienas rīta pusē, izlaižot sesijas par klimata pārmaiņām un vidi, ceturtdien paziņojis Baltais nams. Tramps tikmēr tviterī publicējis pret Kanādas premjerministru Džastinu Trudo un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu vērstus tvītus, norāda raidorganizācija CNN.

Tramps apmeklēs samita daļu, kurā tiks runāts par ekonomiskajiem un drošības jautājumiem. Taču viņš nepiedalīsies sestdien plānotajos paneļos par vidi un dzimumu vienlīdzību. Pēc Trampa pāragrās aizbraukšanas no samita viņa vietu ieņems palīgs.

«Lūdzu, pasakiet premjerministram Trudo un prezidentam Makronam, ka viņi ASV apliek ar milzīgiem tarifiem un rada nemonetāras barjeras. ES ārējās tirdzniecības pārpalikums ar ASV ir 151 miljards dolāru, un Kanāda neielaiž mūsu lauksaimniekus un citus. Gaidu, kad varēšu viņus rītdien satikt,» ceturtdien tvītoja Tramps.

«Varbūt Amerikas prezidentam nav iebildumu būt izolētam, bet mums arī nekas nav pretī parakstīt sešu valstu vienošanos, ja vajadzēs. Jo šīs sešas valstis pārstāv vērtības, tās pārstāv ekonomisko tirgu, kam pamatā ir vēstures svars un kas tagad ir īsts starptautisks spēks,» raksta Makrons, kam vēl aprīlī bija draudzīga tikšanās ar Trampu Baltajā namā.

Šķiet, ka Tramps pēdējās nedēļās vairāk koncentrējies uz 12.jūnijā Singapūrā paredzēto samitu ar Ziemeļkorejas despotu Kimu Čenunu, nevis G7 samitu ar ASV tuvākajiem sabiedrotajiem, norāda administrācijai pietuvināti informācijas avoti.

Trampa administrācija piemērojusi muitas importa tarifus no Eiropas Savienības (ES), Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam, apdraudot daudzpusējos brīvās tirdzniecības līgumus. Tas rosinājis bažas par tuvojošos tirdzniecības karu.

Samita laikā nenotiks formāla Trampa un Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas divpusējā tikšanās, ziņo aģentūra «Reuters».

Līdz Trampa ievēlēšanai ASV bija G7 izveidotās ekonomiskās sistēmas neformālā līdere, taču tagad tas mainījies un Tramps ir distancējies no pārējo G7 valstu vadītājiem.

Izskanējušas bažas, ka šī G7 samita noslēgumā varētu neizdoties nonākt pie vienota noslēguma paziņojuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu