Šokolāde izraisa jaunu saspīlējumu Horvātijas un Serbijas attiecībās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Jaunu saspīlējumu Horvātijas un Serbijas attiecībās izraisījis skandāls šokolādes dēļ, kas aizsākās ar Horvātijas prezidentes Kolindas Grabaras-Kitarovičas ciemošanos kādā Dubrovnikas bērnudārzā un tur bērniem pasniegtajām šokolādes konfektēm, kas, kā vēlāk noskaidrojās, bija ražotas Serbijā.

Turklāt kļūmīgajai apdāvināšanai grūti būtu bijis piemeklēt vēl sliktāku dienu - tā notika 6.decembrī, kad apritēja 25 gadi kopš svarīgas kaujas starp aplenktās Dubrovnikas aizstāvjiem horvātiem un uzbrūkošajiem serbu spēkiem.

Sadusmotie vecāki sūdzējās, ka šādā dienā viņu bērnus nedrīkstēja cienāt ar serbu konfektēm.

«Lūk, ko mans dēls saņēma no Kolindas rokām - viņas fotogrāfiju un serbu šokolādi,» sociālajā tīklā «Facebook» sūrojās viens no vecākiem. «Vai tas nav bēdīgi, turklāt Dubrovnikas aizstāvju dienā?»

Grabara-Kitaroviča nākamajā dienā publiski atvainojās, sakot, ka pati saldumus nav pārbaudījusi.

«Biju ļoti vīlusies, jo personīgi atbalstu kampaņu «Pirksim horvātu preces»,» viņa sacīja žurnālistiem un solīja, ka nekas līdzīgs vairs neatkārtosies.

Šāds viņas solis savukārt izraisīja rezonansi Serbijā, kur vairāki ministri un mediji viņas «atvainošanos» raksturoja kā rasisma un etniskās neiecietības izpausmi.

«Neaptverama rasisma piemērs,» sacīja Serbijas darba ministrs Aleksandars Vulins, mudinot reakciju no Eiropas Savienības puses, tā kā Horvātija ir šī bloka dalībvalsts.

«Par kādu attiecību normalizāciju gan mēs varam runāt, ja vienkārša šokolādes tāfelīte var izraisīt etnisku neiecietību,» vaicāja tirdzniecības ministrs Rasims Ļajičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu