Vulkāns Havaju salās varētu izmest gaisā ledusskapja lieluma akmeņus, brīdina eksperti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pastiprinoties bažām, ka Kīlauea vulkāns Havaju salās tuvāko dienu vai nedēļu laikā ar eksploziju izvirdīs, eksperti brīdina, ka no tā varētu gaisā izšauties ledusskapja lieluma akmeņi, vēsta aģentūra AP. Tas rada lielus draudus apkārtnes iedzīvotāju dzīvībām, kā arī draud bloķēt gaisa satiksmi attiecīgajā reģionā.

«Ja kaut kas uzlidos gaisā, tas arī nokritīs zemē,» norāda ASV Ģeoloģijas dienesta vulkānu draudu koordinators Čārlzs Mandevils. «Neviens negrib attapties zem 10 tonnas smaga akmens, kas lido ar ātrumu 120 jūdzes stundā.»

No Kīlauea vulkāna jau vairāk nekā nedēļu izplūst lava. Līdz šim tā iznīcinājusi vairākus desmitus māju. Iedzīvotāji no vulkāna apkaimes evakuējušies.

Eksplozīvs izvirdums varētu novest pie tā, ka divas galvenās Havaju salu lidostas uz laiku nāksies slēgt.

«Mēs zinām, ka vulkāns to spēj,» sacīja Mandevils. Vulkāns šādā veidā pēdējo gadu tūkstošu laikā izvirdis sešas reizes. Pēdējoreiz - 1925.gadā. «Tāda iespēja pastāv.»

Viņš skaidro, ka vulkāna iekšienē notiekošie procesi mainījušies tādā veidā, kas varētu novest pie šāda iznākuma. Taču pagaidām to prognozēt ir grūti.

Eksplozīva izvirduma gadījumā no vulkāna varētu izplatīties tvaiks un sēra dioksīds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu