Skumja vēsts: mirusi Laima Liepiņa, kurai ziedoja visa Latvija. Plaušu transplantāciju viņa nesagaidīja

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Privātais arhīvs

Tā arī nesagaidījusi plaušu transplantāciju, mūžībā devusies Laima Liepiņa. Cilvēki 55 gadus vecās sievietes dzīvības glābšanai, kurai bija vajadzīga plaušu transplantācija, saziedoja 67 tūkstošus eiro, tomēr sievietes dzīvība izdzisa. Pirms diviem gadiem madonietei negaidīti atklāja idiopātisku plaušu fibrozi – nāvējošu, progresējošu, ļoti retu slimību.

Tartu universitātes slimnīcā Laima gaidīja plaušu transplantāciju, bet tā arī nesagaidījusi, marta beigās atgriezās mājās Madonā.

Februāra beigās sarunā ar TVNET Laima stāstīja, ka jutusies pilnīgi vesela un diagnoze pārsteigusi kā zibens no skaidrām debesīm. «Es nespēju noticēt, ka tas notiek ar mani,» sacīja Laima. Slimība strauji progresēja, Laimai kļuva aizvien grūtāk elpot. Viņa sacīja: «Tik ļoti gribas dzīvot!» Laima 35 gadus nostrādāja Madonas pašvaldībā – izglītības nodaļā un par administratīvās nodaļas vadītāju.

Tartu slimnīcā sieviete uzturējās vairāk nekā mēnesi, orgānu donors tika meklēts visā Baltijā un Skandināvijā, taču ārstu un Laimas cerības neattaisnojās.

Viena no problēmām bija tā, ka Igaunija ir pievienojusies organizācijai «Scandia-transplant», kas aizliedz transplantēt orgānus par ziedotu naudu un pieprasa valsts līmeņa līgumus.

Slimība attīstās pieaugušajiem, biežāk ar to slimo vīrieši pēc 50 gadu vecuma.

Par kaiti jāsāk domāt, ja cilvēks sūdzas par hronisku, progresējošu elpas trūkumu un klepu, sprakšķošiem trokšņiem ieelpojot, kā arī var veidoties tā sauktie pulksteņstikla nagi. Slimības gaita nav prognozējama – daļai tā ir strauja.

Ar smago kaiti slimo 14 līdz 43 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem. Kopumā pasaulē šī nelaime skar ap 3 miljoniem cilvēku. Latvijā katru gadu konstatē ap 200 saslimšanas gadījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu