Krievija uzliek veto ANO rezolūcijas projektam par ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanu Sīrijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija otrdien uzlika veto ASV izstrādātam ANO Drošības padomes rezolūcijas projektam par jaunu izmeklēšanu, kurā tiktu noskaidroti Sīrijā notikušo ķīmisko uzbrukumu vaininieki. Šī bija divpadsmitā reize, kad Maskava izmantojusi savas veto tiesības Drošības padomē, lai bloķētu balsojumu par Sīriju.

ASV izstrādāto rezolūcijas projektu Drošības padomē atbalstīja 12 valstis, Bolīvija un Krievija balsoja pret, bet Ķīna atturējās.

«Kāpēc jums vajadzīgs šis mehānisms, ja jūs esat noteikuši vainīgo pusi jau pirms izmeklēšanas?» Krievijas vēstnieks ANO Vasilijs Ņebenzja jautāja pārējām Drošības padomes dalībvalstīm.

ASV vaino Sīrijas valdību un tās sabiedrotās Krieviju un Irānu sestdien Sīrijā notikušā uzbrukumā ar ķīmiskajiem ieročiem. Glābēji ir paziņojuši, ka šajā uzbrukumā nemiernieku ieņemtajai Dumas pilsētai pie Damaskas ir nogalinātī vismaz 43 cilvēki.

Tikmēr Krievijas ierosināts rezolūcijas projekts par neatkarīga ANO mehānisma izveidošanu ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanai Sīrijā otrdien netika pieņemts ANO Drošības padomē, jo neguva pietiekamu atbalstu.

Projektu atbalstīja tikai sešas Drošības padomes dalībvalstis – Bolīvija, Ekvatoriālā Gvineja, Etiopija, Kazahstāna, Krievija un Ķīna. Divas valstis – Kotdivuāra un Kuveita – balsojumā atturējās, bet pārējās septiņas dalībvalstis balsoja pret.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija paziņoja, ka ir divas galvenās atšķirības starp ASV izstrādāto rezolūcijas projektu, kuram Krievija uzlika veto, un Krievijas ierosināto projektu, kas tika noraidīts nepietiekama atbalsta dēļ.

«Krievijas [ierosinātā] rezolūcija dod pašai Krievijai iespēju izvēlēties izmeklētājus un pēc tam izvērtēt [izmeklēšanas] iznākumu – tur nav nekā neatkarīga,» sacīja Heilija.

Krievijas ierosinātās rezolūcijas mērķis ir nevis panākt izmeklēšanas neatkarību vai objektivitāti, bet «tikai aizsargāt Asada režīmu»,

sacīja Heilija, pieminot Krievijas sabiedroto Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

ANO Drošības padome otrdien arī noraidīja Krievijas ierosinātu rezolūcijas projektu par atbalstu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) misijai, kas Sīrijā izmeklēs apsūdzības par ķīmisko ieroču lietošanu.

Heilija paziņoja, ka ar šādu rezolūciju «nekas netiek sasniegts», jo tajā aicināts OPCW veikt izmeklēšanu, kuru tā jau grasās uzsākt.

OPCW, kurai jāpārbauda ziņas par ķīmiskiem uzbrukumiem, jau ir mandāts veikt šādu izmeklēšanu, bet Krievijas ierosinājuma mērķis ir «mikromenedžēt» šo izmeklēšanu, teica Heilija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu